#184: Bryggeriet Frejdahl – Fjalar

Bryggeriet Frejdal - FjalarFjalar er en af to nye øl som Bryggeriet Frejdal har sendt på markedet her i marts. Her er tale om en hvedeøl med appelsinskal og koriander.

Den anden øl i denne miniserie er Galar. Øllene er opkaldt efter to dværge i nordisk mytologi. Fjalar og Galar dræbte guden Kvaser, blandede hans blod med honning og lavede den såkaldte skjaldemjød, som gav digteriske evner. Jeg kan dog afsløre at ingredienslisten i de to øl heldigvis er knapt så eksotisk.

Bryggeriet Frejdal er et samarbejde imellem Jim Lyngvild og Bryggeriet Vestfyen. Jim Lyngvild fungerer som idemand og Vestfyen står for selve brygningen. Deres øl og brand kredser meget omkring nordisk mytologi, hvor mange af deres øl er opkaldt efter de gamle nordiske guder.

Jeg forbinder normalt Bryggeriet Frejdal med øl, hvor der ikke er sparet på ingredienserne, glædeligt brug af krydderier, blomster, mjød mm. Kreativiteten plejer normalt ikke at fejl noget.

Så jeg var lidt overrasket da jeg så ingrediens listen. Fjalar er brygget meget traditionelt med bygmalt, hvedeflager og hvedemalt, samt humle. Det eneste lidt eksotiske tilsætning er appelsinskal og koriander; men det er der som sådan ikke noget overraskende ved at komme i en hvedeøl.

Fjalar

Fjalar er præget af en krydret smag og duft fra koriander. Det er måske lige på kanten til at være for meget og blive for dominerende; men korianderne overlader trods alt en smule plads til et par fine noter af appelsin. Det er en fin fyldig øl der smyger sig om tungen alt imens krydderierne og den friske karbonering giver godt modspil med en prikken på tungen. Hveden er gemt ganske godt væk, og jeg skal lede lidt før man finder den.

Med sin meget krydrede profil minder Fjalar mig mere om en belgisk witbier end klassisk tysk hvedeøl.

Så alt i alt en fin lille hvedeøl, som ikke har skræmt mig væk, og som jeg måske kunne finde på at købe igen. Men jeg vil dog sige; at hvis man ikke er begejstret for koriander, så skal man nok hoppe over denne øl.

Smagsnoter

Udseende: Fjalar er ganske fint udseende af en hvedeøl. Det er en let uklar, mørk gylden øl. Ovenpå øllen ligger et fint, hvidt, cremet skumhoved med medium holdbarhed. Detsætter sig i små gardiner ned af siden på glasset, mens det falder sammen.

Duft: Næsen er meget domineret af appelsin og en god portion krydderi i form af koriander. Hveden gør ikke meget væsen af sig her; men anes kun ganske svagt under den meget krydrede næse.

Smag: Smagen bærer også meget præg af korianderne, som er meget dominerende fra første slurk til eftersmagen. Appelsinskallen byder ind med lette nuancer, der giver et let frugtig og syrlig bid, som sammen med et let humlebid, giver øllen et dejligt friskt udtryk.

Det er en hvedeøl med en fin blød mundfylde som moderes lidt af den friske karbonering.

Eftersmagen er ikke overraskende præget af en krydret smag som prikker let på tungen og efterlader en lang eftersmag af koriander.

Min karakter: 6

Om Fjalar:

  • Hvedeøl
  • 4,8  %
  • Flaske: 33 cl.
  • Købt: Netto

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.