#185: Bryggeriet Frejdahl – Galar

Galar er en af to nye øl som Bryggeriet Frejdal har sendt på markedet her i marts.  Her er tale om en red ale på 4,8% humlet med simco humle.

Den anden øl i denne miniserie er Fjalar. Øllene er opkaldt efter to dværge i nordisk mytologi. Fjalar og Galar dræbte guden Kvaser, blandede hans blod med honning og lavede den såkaldte skjaldemjød, som gav poetiske evner. Jeg kan dog afsløre at ingredienslisten i de to øl heldigvis er knapt så eksotisk.

Bryggeriet Frejdal er et samarbejde imellem Jim Lyngvild og bryggeriet Vestfyen. Jim Lyngvild fungerer som idemand og Vestfyen står for selve brygningen. Deres øl og brand kredser meget omkring nordisk mytologi hvor mange af deres øl er opkaldt efter de gamle nordiske guder.

Jeg forbinder normalt Bryggeriet Frejdal med øl, hvor der ikke er sparet på ingredienserne, glædeligt brug af krydderier, blomster, mjød mm. Kreativiteten plejer normalt ikke at fejl noget.

Så jeg var lidt overrasket da jeg så ingrediens listen. Galar er brygget meget traditionelt med byg- og hvedemalt og humlet med simcoe humle.

Galar

Bryggeriet Frejdal - GalarGalar er en øl der umiddelbart lover godt med en fin næse med frugtige noter fra humlen; men som dog desværre skuffer med en noget letbenet smagsoplevelse. Den har en forholdvis let krop med en smag der desværre matcher kroppen. Smagsmæssigt er det – i modsætning til næsen – en meget maltet øl. Humlen prøver at trænge igennem med et par spagfærdige noter af bær; men lykkes ikke helt med projektet.

Resultatet ender med en meget sødmefuld øl, der dog ender med at blive lige en tand for sød for min smag. Den mangler efter min mening lidt bitterhed fra humlen til at give lidt modspil til sødmen.

Galar er som sådan ikke en ubetinget dårlig øl; men det er heller ikke en øl, jeg har behov for at prøve igen.

Smagsnoter

Udseende: Galar er en kobberød klar øl med fint, cremet, hvidt skum, der sætter sig i fine gardiner ned af siden på glasset.

Duft: Det er en fin næse med lidt blandet noter fra humle og malt. Humlen byder ind med lidt frugtige noter af bær og ganske fin antydning af abrikos. Dertil kommer en let duft af karamel fra malten. Det er ikke nogen voldsom kompleks næse, men den er dog ganske fin og behagelig.

Smag: Det første der slår mig er at Galar opleves overraskende let i munden. Udfra den trods alt fine næse, så havde jeg forventet en øl med noget mere fylde i krop og smag.

Humlen, der ellers var godt fremme i næsen, er her tonet meget ned her til fordel for en forholdsvis markant maltsødme som byder ind med smagen af karamel, lys honning og let smag af brød. Det er først efter lidt tid at der kommer et par nuancer fra humlen; men den får desværre aldrig rigtig plads til at bide sig fast. Resultatet er en forholdsvis sødlig øl, med en meget lang sødlig eftersmag.

Min karakter: 5,5

Om Galar:

  • Red Ale
  • 4,8  %
  • Flaske: 33 cl.
  • Købt: Netto

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.