#191: Thyras Bryg – Über Doppel Bock

Thyras Bryg - Über Doppel BockThyras Bryg fra Roskilde er et af de 32 nye danske bryggerier som så dagens lys i 2018.

Det der er karakteristik for de øl, jeg har smagt fra Thyras Bryg er, at de ikke rigtig kan lægges ind under en bestemt stilart, men de er en sammenblanding af flere stilarter.

Med Thyras Bryg kan man glemme alt om stilarter, traditioner og “man plejer at …”. Jeg har lært at det er øl der er uforudsigelig og som overrasker.

Seneste skud på stammen er Über Doppel Bock, som bryggeren beskriver som inspireret af den tyske doppel bock; men i modsætning til det tyske ophav er der her tale om en overgæret øl.

Über Doppel Bock

Jeg vil være ærlig og indrømme, at Über Doppel Bock er en af de øl, jeg lige skal smage på et par gange, før jeg helt kan bestemme mig for, hvad jeg egentlig synes om den.

Jeg lavede den fejl, at jeg glemte, hvad jeg lige havde læst på etikketten: at Über Doppel Bock er inspireret af den tyske doppel bock…. og i forhold til en tysk bock stikker den både duft og smagtsmæssigt helt af, og det forvirrede mig mildest talt.

Über Doppel Bock er ikke som en traditionel bock, da den er overgæret. Det kunne derfor være fristende, at kalde den for en brown ale; men Über Doppel Bock er nu engang helt sin egen. Så når du drikker den, så forvent ikke en bock og forvent ikke en brown ale, Mit bedste råd er helt grundlæggende: Lad være med at forvente noget og tag bare imod de smage, der bliver smidt i hoved på dig.

Über Doppel Bock er en øl hvor malten og gæren er i centrum. Her er tørrede figner og dadler, muscovadosukker, vanilliesukker og farin. Samtidig er der en god intens smag af mørkt brød, som minder mig mere om pumpernickel end det minder mig om rugbrød. Dertil kommer en fin lille note af røg.

Alle smagnuancerne flyder stille og roligt sammen, og det ender med at samle sig til en smagsoplevelse, som jeg bedst kan beskrive som ristet pumpernickel med figenpålæg og stænket med rom. Det lyder måske som en mærkelig smagskombination; men her smager det faktisk ganske godt.

Det er ikke mange øl jeg har smagt fra Thyras Bryg endnu, men det jeg godt kan lide ved at øllene hver gang har overrasket mig. Det er ikke klassiske øl; men de har altid et eller andet lille twist.  Da jeg smagte Über Doppel Bock startede jeg med at tænke: “Det her er fandme lidt mærkeligt…“; men da jeg havde lagt alle mine forventninger omkring hvordan en bock plejer at smage til side, endte jeg med at tænke “Det er sgu i orden det her; det er ikke sidste gang jeg skal prøve denne her…“.

Heldigvis har jeg en flaske mere af Über Doppel Bock stående, som der helt sikkert bliver taget hul på i løbet af påsken.

 

Min Karakter: 6

 

Smagsnoter

Udseende: Über Doppel Bock er en dyb mørkebrun øl med et let beige skumhoved, der falder forholdsvist hurtigt sammen.

Duft: Øllen har en næse, der ved første indtryk stikker af i alle retningen. Her er en frugtighed fra gæren, som giver indtryk af mørke frugter. Her er en let røg- og lakridsnote fra malten. Her er noter af tørrede frugter. Her er noter af mørkt rugbrød. Derudover fornemmer jeg en lille smule alkohol i næsen.

Smag: I smagen kommer jeg også godt og grundigt på opdagelsen. Først og fremmest er der god smæk på malten med en god sødme, som har nuancer af tørrede figner og dadler, muscovadosukker, vanilliesukker og farin. Samtidig er der en god intens smag pumpernickel. Dertil kommer en let kant med lidt røg, som på sin vis giver lidt kant til den ellers søde smag.

Øllen har måske lidt for let mundfylde. Jeg kunne godt savne en lidt mere kraftig øl. Heldigvis er karbonering er ikke alt for livlig, hvilket klæder den smagsmæssigt tunge øl.

Eftersmagen er forholdsvis lang og fyldt med smag af rugbrød, farin og en smule røg. Det er en forholdsvis sødlig eftersmag.

 

Om Über Doppel Bock:

  • Bock/Brown Ale
  • 7,1  %
  • Flaske: 33 cl.
  • Købt: Holte Vinlager

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.