#200: Interbrau SpA – Thomas Hardy’s Ale Golden Edition 50th Anniversary

Med dagens anmeldelse har jeg lidt af et jubilæum, da jeg runder ølanmeldelse nr. 200 siden jeg startede denne blog tilbage i januar 2017. Jeg syntes det fortjente en ekstra speciel øl til anledningen; så jeg benyttede lejligheden til at åbne en flaske Thomas Hardy’s Ale Golden Edition 50th Anniversary.

Historien om Thomas Hardy’s Ale

Thomas Hardys AleI modsætning til hvad man umiddelbart skulle tro så er Thomas Hardy’s Ale Golden Edition 50th Anniversary ikke som sådan en engelsk øl. Thomas Hardy’s Ale blev første gang brygget i 1968 af det engelske bryggeri Eldridge Pope Brewery. Øllen er opkaldt efter engelsk forfatter, Thomas Hardy, og blev brygget til en festival i anledning af hans 40 års dødsdag (hvilket ved nærmere eftertanke vel gør det til en slags gravøl).

Oprindeligt var det kun meningen, at øllen skulle havde været brygget denne ene gang; men den var så populær, at Eldridge Pope Brewery forsatte med at brygge den indtil 1999. Her så man sig desværre nødsaget til at stoppe produktionen af Thomas Hardy’s Ale på grund af alt for høje produktionsomkostninger.

Selvom den ikke længere blev brygget var der dog vedholdne ønsker om at få genoptaget produktionen af øllen. Så i 2006 overtog et andet engelsk bryggeri, O’Hanlon, produktionen. Men de mødte de samme problemer som Eldridge Pope Brewery og var allerede i 2008 nød til at lukke ned for produktionen af øllen på grund af for høje produktionsomkostninger.

Efter et par år købte den italienske importør Interbrau rettighederne til øllen, og de gik sammen med et engelsk bryggeri igang med prøve at genskabe opskriften på den oprindelige øl. Efter 3 år var man fremme ved en opskrift man var tilfreds med og de førset flasker kom på markedet.

Det er med andre ord en noget omtumlet tilværelse for en øl, der bare ikke vil dø; men som er genopstået gang på gang. Men som det fremgår, så skal man tage det lidt med et gran salt når det der med store fremhævde bogstaver står “Brewed in England” på flasken. Det er italiensk firma der står bag selvom øllen brygges på det engelske bryggeri Meantime (som i mellemtiden er blevet overtaget først af SAB Miller, derefter ABInbev for til sidst at ende hos japanske Ashanti Breweries)

Thomas Hardy’s Ale Golden Edition 50th Anniversary er en special udgave af Thomas Hardy’s Ale. Denne version blev sendt på markedet i 2018 i anledning af 50 året for den første udgave af øllen.

Thomas Hardy’s Ale Golden Edition 50th Anniversary

Både visuelt og smagsmæssigt er Thomas Hardy’s Ale Golden Edition 50th Anniversary en stor lang nydelse.

Når jeg ser den i glasset tager den sig indbydende ud og det ligner mere et glas sherry eller cognac. Skum er der intet af og den mørke ravfarvede,  tyktflydende væske sætter sig i gardiner ned af siden på glasset.

I næsen og munden er den et overflødighedshorn af sødme i næsten alle tænkelige nuancer fra melasse til ahornsirup. Men selvom den har fuld smæk på de søde nuancer er den ikke endimensionel sukkersød. Efterhånden som smagsløgene vender sig til det første angreb af sødme kommer flere og flere nuancer frem. Først og fremmest viger den  er der en god frugtig note med tydelige smag af abrikos samt tørrede figner og dadler. Men den har samtidig en god krydret bund med noter af tobak som sammen med en god maltbund giver tilpas modspil til sødmen.

Det er en øl der har lag efter lag af smag. Jo længere man sidder med den jo flere små nuancer finder jeg. Den er på samme tid dejlig imødekommende og let at gå til; men samtidig har den en kompleksitet og dybde, der gør at man har følelsen af aldrig helt at opfange alle nuancer i den.

Den er som en god barly wine efter min mening skal være smagsintensiv – grænsende til overvældende. Det er en øl der skal drikkes af små glas og som en god sherry eller god cognac skal den sippes i små tåre; så man får den maksimale smagsoplevelse ud af den. Det er ren nydelse fra start til slut.

Thomas Hardy’s Ale Golden Edition 50th Anniversary er en fantastisk øl nu; og hvis man opbevarer den ordentligt vil kun blive bedre med tiden, hvis man ellers kan holde fingrene fra den.

 

Min Karakter: 8,25

 

THomas Hardys Ale

Smagsnoter

Udseende: Flot klar øl med en dyb ravfarve og et flot rødligt skær. Skum er helt fraværende, hvilket efter min mening ikke gør noget i denne øltype.

Duft: Utrolig behagelig og kompleks næse. Her er en god sødmefuld næse fyldt med sirup, melasse, honning, kandis, mørk karamel. Det er nærmest flydende slik. Den åbner sig stille og roligt op med flere og flere nuancer. Fremforalt en god maltbund som giver lidt kontrast til sødmen med en note af kiks.

Hvis man giver den lidt tid kommer der  lette nuancer af frugt som overmodne appelsiner og abrikos. Dertil en let antydning af tørrede figner og dadler.

Smag: Ufattelig behagelig sødmefuld smag. Honning og nektar. Først en sødmefuld smag af abrikos og ferskner. Så kommer de øvrige sødmefulde noter rullende, melasse, rørsukker, ahornsirup, karamel. En lille eksplosion af sødme.

Jeg fornemmer en svag behagelig prikkende varme fra alkoholen, som sammen med en let krydret fornemmelse af tobak som sammen med noter af toast og kiks fra malten giver lidt mere dybe i smagen og giver lidt balance til den ellers meget sødmefulde smag.

Den føles fløjlsblød og næsten cremet mens den smyger sig om tunge og tænder.

Eftersmagen er meget lang og præget af en god sødme, med en smule varmende alkohol og et meget lille diskret antydning af lidt bitterhed.

Om Thomas Hardy’s Ale Golden Edition 50th Anniversary:

  • Barley Wine
  • 13 %
  • Flaske: 33 cl.
  • Købt: Meny Køge

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.