Ølfestival 2019 – lidt anbefalinger

Næste weekend er det tid til en af de store højtider i den danske ølverden, nemlig Ølentusiasternes årlige Ølfestival i Lokomotivhallen.

Jeg er ret positivt overrasket over årets program, som jeg synes virker noget mere interessant, end det har gjort de seneste par år. I år deltager nogle af Danmarks bedste bryggerier med egne stande (blandt andet To Øl og Amager Bryghus), og der er deltager også en del af de nyere bryggerier, der gør det rigtig godt (som Alefarm og Åben).

Det er et ganske spændende udvalg af øl, og det er svært at vælge, hvad man skal nå; men jeg har prøvet at udvælge 10 stande, som jeg gerne vil nå at komme forbi i løbet af festivallen.

1: Limfjordsporter Jubilæums Stand – Stand nr D-04

Første stop på turen bliver på stand D-04 hos Thisted Bryghus. I år kan Limfjordsporteren fejre 30 års jubilæum, og i den anledning har man lavet en stand dedikeret til den legendariske øl. Her diskes op med lidt lækkerier, hvor man – ud over den klassiske Limfjordsporter – har mulighed for bl.a. at smage på en 5 år gammel Limfjordsporter, Limfjordsporter lagret på Wild Turkey Whisky eller på Thy Whisky Fade.

Hvad skal jeg prøve:

 • Ronkedor – Øllen blev brygget i 2009 af Thisteds Bryghus legendariske brygmester og manden bag Limfjordsporteren; Peter Klemmesen. En øl med ti år på bagen som jeg ikke troede der var flere tilbage af.
 • Limfjordsporter lagret på Thy Whisky Fade – Limfjordsporteren lagret på whiskyfade er jeg simpelthen nød til at prøve.

2: Amager Bryghus – Stand nr. D-06

Herefter går turen videre til et af Danmarks i særklasse bedste bryggerier. Efter tre års fravær er Amager Bryghus endelig tilbage på Ølfestivallen, hvilket dog stiller mig i lidt af et dilemma for bryghuset medbringer et virkelig interessant lineup af øl.

Hvad skal jeg prøve:

 • Grumbletonian – En belgisk quadrupel tilsat rosiner der her truket i bourbon.
 • Fuel to Fire – En imperial stout på hele 16% brygget med kaffe, vanille og kakao.

3: Alefarm Brewing – Stand B-03

Alefarm er et af de mere interessante nye danske bryggerier, min kandiddat til årets danske bryggeri 2018, og hovedleverandør af IPA’er til mit køleskab. De har lige rundet batch nummer 100 siden de sidste år flyttede til Greve. De laver øl med humlen i fokus og i uhørt god kvalitet.

Hvad skal jeg prøve:

 • Alefarm har endnu ikke lagt deres øl op i guiden; men de sprøjter på ugentlig basis nye øl ud, så jeg går efter deres nyeste og mest frisk bryggede IPA’er.

4: Bryggeriet Åben – Stand C-03

Åben er et af de bryggerier jeg desværre kun har haft en begrænset mulighed for at stifte bekendskab med; men de øl jeg har prøvet har været ganske glimrende. Heldigvis er de med på Ølfestivallen i år, så her er der mulighed for at udvide mit kendskab til deres øl.

Hvad skal jeg prøve:

 • Mr. Oaky – Jeg kender kun Åben fra deres IPA’er så denne stout lagret på egechips er en god mulighed for at se, hvordan deres niveau er indenfor andre øltyper.
 • Sundancer, Sea Bucktorn – Dette er en specialudgave af Åbens IPA Sundancer. Denne version er tilsat havtorn.

5: Ugly Duck – Stand A-29

På stand A-29 er en samling af alle de forskellige brand som Bryggeriet Vestfyns efterhånden har samlet sammen. Sidste efterår overtog de som bekendt det konkursramte Indslev og Ugle Duck. Her på standen er jeg primært på udkig efter øllene fra Ugly Duck, og jeg ret nysgerrig efter at prøve de nye sours, som de lige har lanceret.

Hvad skal jeg prøve:

 • Lepus – En saison der er lagret otte måneder på rødvinsfade.
 • Multifruit Sour – En sour der har ligget på hindbær, blåbær og ferskner.

6: Up and Comming – standene C-06 – C-11

Et nyt tiltag på årets festival er området Up and Comming, hvor en række mindre nye bryggerier står. Her er der mulighed for møde CPH Brewhouse, Thyras Bryg, Old Hat Brewing, Grønskov Bryg og Bang & Harbo. Jeg synes, det er et godt initiativ og en god mulighed for at møde nogle af de nye spændende bryggerier, som jeg normalt ikke støder på.

Hvad skal jeg prøve:

 • Thyras Bryg: Hindbær Lakrids Ale – Jeg har været ret begejstre for de tre første øl på flaske fra Thyras Bryghus, så jeg skal naturligvis benytte muligheden for at prøve den nyeste øl fra bryghuset.
 • Old Hat Brewing: Churchill – Bag bryggeriet står historikeren Thomas Kastrup som kombinerer hans interesse for historie og ølbrygning. Jeg synes ideen bag bryggeriet lyder interessant og ser frem til at prøve en af øllene.

7: Fanø – Stand D-01

Fanø Bryghus er uden tvivl et af mine danske favorit bryggerier. De lever lidt deres eget stille liv i Vadehadet og får generelt ikke den opmærksomhed, som jeg synes de fortjener. Men de laver en række spændende og velbryggede øl, og de har generelt et rigtig højt niveau i deres øl. Så naturligvis skal jeg en tur forbi dem på Ølfestivallen.

Hvad skal jeg prøve:

 • Red Wedding 2019 – En imperial stout på 11,4%, brygget med kaffe og laktose og lagret et år på rødvinsfade. Samtidig har Fanø Bryghus 2018 udgaven med, så der er mulighed for at smage de to årgange op imod hinanden.
 • Oyster Stout – En stout brygget med østers hvilket skulle give en helt speciel smag.

8: Mjødbryggeriet Petersen og Sønner – Stand C-13

Petersen og Sønner er efter min mening Danmarsk ubetinget bedste mjødbryggere. De har specialiseret sig i fadlagret mjød, hvilket giver nogle fantastisk afrundede og virkelig velsmagende mjød. Jeg plejer altid at have et par flasker stående af deres Mjød no, 1 og no. 2. Det er rigtig godt håndværk, og jer ser frem til at prøve deres nyeste kreationer.

Hvad skal jeg prøve:

 • Mjød no. 6: Mjød krydret med rosenblade,
 • Mjød no. 7: Mjød krydret med sortrøn.

9: Brew 42 og Agile Brewing – Stand A-02

Standen deles af to jyske bryggerier jeg ikke har prøvet før, så det er oplagt at tage et stop her og høre lidt om bryggerierne mens jeg prøver deres øl.

Hvad skal jeg prøve:

 • Brew 42: A Soft Exit Cask – En fadlagret Old Ale.
 • Agile Brewing – Nelson is Blanc – En IPA humlet med Nelson Sauvin og Hallertau Blanc.

10: Det Lille Bryggeri – Stand C-04

Rosinen i pølseenden er Det Lille Bryggeri. De plejer at have et imponerende udvalg af øl i en grad, at de ville kunne holde deres egen lille festival. I år medbringer bryggeriet efter eget udsagn 50 forskellige øl: 23 øl på fad, 27 øl på flaske, samt 4 cidere. Heraf skulle der være mere end 20 nyheder.

Her skulle være rigeligt at vælge imellem så det største problem bliver hvor meget man kan nå at smage.

Hvad skal jeg prøve:

 • Candy Stout – En imperial stout med smag i retning af lakridskonfekt. Den er jeg bare nød til at prøve.
 • Tro, Håb og Kærlighed – Dette er Det Lille Bryggeries signaturøl for 2018. Her er tale om en egetræslagret Old Ale tilsat ahorn sirup.

De øvrige udstillere

Ovenstående er mine umiddelbare anbefalinger til de stande jeg vil prøve at nå; men det har været svært at vælge 10 ud. Som sagt synes jeg festivallen i år har et væsentlig bedre lineup end de sidste par år. På listen kunne også havde været To Øl, Dry&Bitter og Gamma Brewing som alle tre hører til topklassen af danske bryggerier. På listen kunne også havde været nogen af de mere spændende importører som Ninkasira eller EastenCraft.

I hvert fald glæder jeg mig til at deltage i årets festival.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.