#204: Fanø Bryghus – Vadehavs Oyster Stout

Vadehavs Oysters StoutUmiddelbart lyder Oyster Stout som en lidt mærkelig ide: en stout brygget med østers. Men traditionel så er en porter eller stout faktisk en glimrende ledsager til friske østers.

Fanø Bryghus har kastet sig ud i at brygge denne øltype, hvor man har brugt friske østers fra hav.dk som en af ingredienserne i brygningen.

Vadehavs Oyster Stout

Mit første indtryk af Vadehavs Oyster Stout er, at den har alle grundelementerne til at være en ganske solid, velbrygget stout, hvor den på nydeligstevis fremhæver alle de klassiske duft- og smagselementer med en fin ristet bitterhed med noter af lakrids chokolade og kaffe.

Nedenunder disse ligger en (hav-)bund med noter af saltvand og tang.  Heldigvis er de ikke så dominerende, at øllen kun kommer til at smage af hav og fisk, Den let salte havsmag er fint nedtonet og den går rigtig fint  sammen med den lidt bitre ristede smag af lakrids. Det giver en god dybe og tyngde i øllen, og tilsammen  minder det mig om saltvand, tang og tjære. Mens jeg sidder og smager på øllen får jeg tydelige associationer i retning af fiskerihavn.

Jeg må ærligt indrømme at jeg var lidt skeptisk omkring brugen af friske østers i øllen. Jeg må dog sige, at det virker overraskende godt, da de både giver dybde og tilfører ekstra kompleksitet til en ellers fin stout. Den lidt havagtige aroma spiller en fin – men diskret rolle – og den går virkelig godt sammen med de ristede noter i øllen.

 

Min Karakter: 7,25

Vadehavs Oyster Stout

De nye etiketter fra Fanø Bryghus er virkelig dejligt informative.

Smagsnoter

Udseende: Kulsort øl med  et kraftigt chokoladebrunt  og tæt skum, som består af små bobler. Skummet falder kun langsomt sammen mens det sætter sig i fine gardiner med af glasset.

Vadehavs Oyster StoutDuft: Ganske behagelig næse med noter af mild lakrids, chokolade og kaffe. Dertil kommer en let saltet note af hav, tang og saltvand. Det er ikke dominerende; men det er god tonet så det blot bidrager med et ekstra lag af nuancer til næsen.

Smag: Hvor næsen var blød er smagen præget af lidt mere markante ristede noter. Det giver lidt mere kant hvilket klæder den. Her er salmiak lakrids, kaffe og en let brændt smag, som rundes af med en delikat smag af mørk chokolade. Nedenunder ligger en god bund af salt, saltvand, tang og hav.

En forholdsvis kraftig mundfylde som dog bliver modereret af en forholdsvis kraftig karbonering, hvilket gør at øllen føles lidt lettere og knap så tung.

Eftersmagen er ganske lang og præget af en let salt smag af tjære, tang og lakrids.

Om Oyster Stout:

  • Stout
  • 6 %
  • Flaske: 50 cl.
  • Købt: HJ Hansen Odense

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.