#206: Agile Brewing – Pomme Fatale

Agile Brewing - Pommes FataleEt af de bryggerier jeg desværre ikke nåede forbi på årets Ølfestival var det lille aarhusianske bryggeri Agile Brewing. Men heldigvis faldt jeg tidligere på ugen lidt ved et tilfælde over en af deres øl, Pomme Fatale, så jeg udnyttede lejligheden til endelig at få prøvet en af deres øl.

Pomme Fatale er en saison på 8,5%. Den har været lagret i seks måneder på fade fra Cold Hand Winery, som har været brugt til æble isvin.

Hvis man ikke er stødt på Cold Hand Winery før; så har de  – kort fortalt – specialiceret sig i at lave isvin eller rettere: kryokoncentreret vin. Det vil sige de tager mosten eller saften fra frugter og fryser det let. Vandet i mosten er det første, der fryser til is, og man kan derfor hælde frugtsaften fra, der på denne måde bliver ret koncentreret. Koncentratet bruges så til at lave frugtvin på . Resultatet er nogen særdeles smagfulde frugtvine.

Pomme Fatale

Ligesåsnart  kapslen ryger af flasken opfanger jeg duften af æbler. Da Pomme Fatale kommer op i glasset forsætter herlighederne. En dejlig duft af æble og sødlig æblecider pirrer mine næsebor sammen med en fin syrlig og let funky note.  Det er duft af sensommer, nedfaldne æbler og fugtig skovbund. Det er ren balsam for sjælen, og jeg har ekstremt svært ved at løsrive mig fra at nyde den liflige næse.

Da jeg tager første tår bliver jeg noget desorienter, og jeg har først svært ved at få ordentligt styr på smagen. Ud fra næsen havde jeg forventet en sødmefuld øl med en smag i retning af cider. Men det her er uden tvivl en saison med en god tør smag og en god smag af træ som kommer fra fadet.  Æblerne er stadig tydelige; men her er samtidig også en krydret smag som mere får mig til at tænke på æblekage og krydderkage. Pomme Fatale opleves sødmefuld (men ikke sød); men den har samtidig en god saison tørhed som giver et godt modspil til æblerne.

Det er en øl man skal tage sig tid til at nyde. Start med at servere den rigtig kold. Her opleves den let, liflig og sødmefuld. Lad den så stige i temperatur og oplev hvordan den åbner sig op med en mere intens og udtalt duft af æbler. Samtidig bliver sødmen mindre fremtrædende og istedet træder fadet mere i karakter.

Alt i alt en virkelig god saison, som har fået overraskende meget karakter fra fadet og isvinen. Men fremfor alt så har Pomme Fatale en fantastisk næse, som virkelig blæste mig bagover.

Agile Brewing - Pommes Fatale

En lille fin detalje ved Pomme Fatale er voksforseglingen af flasken.

Min Karakter: 7,5

 

Smagsnoter

Udseende: Pomme Fatale er en ravfarvet og let uklar øl, med et ganske flot fluffy skumhoved. Skummet er ganske stabilt og falder ekstremt langsom sammen.

Duft: Virkelig behagelig næse med en fin aroma af sødlige æbler. Den minder om sødlig engelsk cider. Noter fra fadet komplimenterer ganske godt æblenoterne med lidt funk, våd skovbund og syrlighed. Det er overraskende meget karakter fra fadet, som øllen har formået at optage.

Smag: Den umiddelbare oplevelse er æble, krydderkage og æbletærte. En umiddelbar sødme som afløses, træet og en god krydret note samt lidt varmende alkohol.

Medium krop med en forholdsvis god karbonering. Den føles meget frisk og tør i munden på trods af den sødmefulde smag.

Ganske god eftersmag. Den føles først ganske tør med udtalte noter fra fadet; men efter lidt tid kommer smagen af modne æbler snigende og tiltager stille og roligt i styrke for til sidst at dominere eftersmagen med smagen af bagte æbler.

 

Om Pomme Fatale:

  • Saison
  • 8,5  %
  • Flaske: 33 cl.
  • Købt: beerlivery.dk

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.