Bøger til sommerferien (1/4): Brew Britannia

Jeg plejer at bruge min sommerferie på at få læst nogen af de bøger, som jeg ikke altid har tid til at læse i en travl hverdag. Ikke overraskende for dem der kender mig, så fylder bøger om øl naturligvis en del.

Hvis du også har lyst til at bruge lidt af sommerferien på at fordybe dig i lidt læsestof omkring øl, så vil jeg her de næste par uger komme med et par anbefalinger.

Boak & Baily: Brew Britannia: The Strange Rebirth of British Beer

Brew BritaniaBrew Britannia fortæller historien om den ret markante ølrevolution som UK har været igennem de sidste 50 år. Bogen tager sin begyndelse i 1963 med etableringen af den første rigtige forbrugere organisation med fokus på øl. Det er faktisk ikke CAMRA; men derimod den i dag ikke specielt kendte Society for Preservation of Beer from the Wood.  På dette tidspunkt var der sket en markant konsolidering af det engelske bryggeribranche, hvor seks bryggerier (populært kaldet The Big Six) dominerede markedet for øl. Organisationen opstod som reaktion på denne konsolidering, og den stadig ringere kvalitet af øl.

Brew Britannia tager herefter en række nedslag i nogen af de betydelige begivenheder og aktører de sidste 50 år, som har været med til at revolutionere den engelske ølbranche. Brew Britannia fortæller historien om nogle af de pub’er, bryggerier, organisationer og personer, som på hver deres vis har været med til at fremme udviklingen frem imod bedre øl. Ud over at læse om nogle af de mindre kendte aktører, så er det også ret interessant at få baggrunden for nogle af de mere kendte bryggerier som Thornbrigde og BrewDog.

Centralt i historien står naturligvis CAMRA (som til en hvis grad og med en masse forbehold kan sammenlignes med Danske Ølentusiaster), som har spilet en ikke ubetydelig rolle. Der bliver dog også plads til at se på organisationen med lidt kritiske briller. Specielt ser bogen på CAMRAs snævre fokus på cask ale, hvilket har gjort at organisationen har haft svært ved at rumme de nyeste tendenser og stilarter indenfor ølbrygning.

Som en sidefortælling – eller måske i virkeligheden den egentlige historie i bogen – viser Brew Britannia hvordan måden man taler om øl har ændret sig . Omkring 1960’erne sker der en markant ændring, hvor fokus bliver på hvordan øllet smager, hvilket sker som en reaktion på stadig ringere øl fra store industribryggerier. Øl er ikke længere bare øl; men man begynder at tale om kvalitet – og som en naturlig forlængelse af dette begynder man at tale om smagen af øl. Brew Britannia er dermed også indirekte en fortælling om hvordan opfattelsen af øl har ændret sig fra et rent konsum produkt til et kvalitetsprodukt.

Bogen er kendetegnet ved Boak &Baily’s skrivestil, som er let, flydende, levende og medrivende. Det er en af de bøger, hvor man hele tiden lige har lyst til at tage en side mere… og så lige en til. Jeg har læst bogen flere gange, og den har en detalje rigdom der gør, at  jeg synes jeg lærer noget nyt hver gang.  Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det er to forfattere, der har et dybt, passioneret og langvarigt kendskab til emnet. Samtidig bygger bogen på et stort og gennemarbejdet stykke researcharbejde. Jeg har opfattelsen af at forfatterne har brugt flere år på at opspore og interviewe et ganske anseeligt antal nøglepersoner.

Boak &Baily brænder virkelig for dette emnet med en seriøsitet, der sjældent er set. Jeg kan anbefale at gå ind på deres blog, hvor de løbende har udgivet (mindre) rettelser og korrektioner til bogen samt en længere opfølgning, som absolut er værd at læse.

 

Om Boak & Baily

Jessica Boak og Ray Baily fra Bristol i UK har blogget om øl siden 2007. De står bag den meget læseværdige blog https://boakandbailey.com/ og har skrevet en række bøger om engelsk øl, ølkultur og pub’er.

 

Brew Britannia: The Strange Rebirth of British Beer

  • Udgivet: 2014
  • Sider: 304
  • ISBN: 978-1781317150

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.