Bøger til sommerferien (2/4): The Widmer Way

Jeg plejer at bruge min sommerferie på at få læst nogen af de bøger, som jeg ikke altid har tid til at læse i en travl hverdag. Ikke overraskende for dem der kender mig, så fylder bøger om øl naturligvis en del.

Hvis du også har lyst til at bruge lidt af sommerferien på at fordybe dig i lidt læsestof omkring øl, så vil jeg her de næste par uger komme med et par anbefalinger.

Jeff Alwort: The Widmer Way

Jeff Alworth - The Widmer WayThe Widmer Way er fortællingen om det amerikanske bryggeri Widmer Brothers fra Portland, Oregon.

Widmer Brothers er i dag et af USA’s største bryggerier, og det er en del af Craft Brewers Alliance, som er delvist eget af ølgiganten AB Inbev.

Bogen bør læses med lidt kritiske øjne, da den er skrevet på opfordring af bryggeriet i anledning af deres 35 års jubilæum; men den er er på trods af dette værd at læse.

Widmer Brothers blev starter af brødrende Kurt og Rob Widmer i 1984. Bogen følger udviklingen fra et lille craft bryggeri med et hjemmebygget anlæg, hvor man kun producerede én (!) øltype; til i dag hvor Widmer Brothers er et af USAs største bryggerier som en del af Craft Brewers Alliance med en kapacitet på ca. 87.000.000 liter.

Ud over at fortælle bryggeriets historie giver bogen samtidig et lille indblik i branchen i USA og et rigtig godt indblik i ølscenen i Portland. Det er ikke uden grund, at Portland går under tilnavnet Beervana.  Når man læser bogen går det virkelig op for en, at der er virkelig er 35 år og en verden til forskel fra Widmer Brothers spæde start i 1984. Det er lidt sjovt at tænke på, at det dengang var muligt at starte et bryggeri, hvor man tænkte, at man kun ville brygge én øltype; nemlig en altbier efter tysk forbillede. Eller deres udfordringer med at forklare at en hefeweizen skal være let hazy, i en tid hvor der i USA stort set kun var muligt at få krystalklare industri øl.

The Widmer Way er velskrevet og informativ og på trods af sine 200 sider ret hurtigt læst. Den er krydret med lidt selvironi og små anekdoter undervejs. Eksempelvis hvordan Widmer Brothers fik deres første og største kommercielle succes med øllen Hefeweizen, lidt ved et tilfælde. Eller rettere ved at springe over hvor gærdet var lavest under brygningen endte de lidt ved et tilfælde med en øl der blev der første og største kommercielle succes.

Der er dog to små minusser ved bogen. For det første sidder jeg lidt tilbage med en følelsen af at havde fået en masse faktuel information omkring bryggeriet; men man kommer aldrig helt ind under huden på brødrede. Hvilket det også imellem linerne sporer man en anelse frustration fra Jeff Alworth over hvor svært det har været at komme helt tæt på de to – tilsyneladende – lidt reserverede brødre.

Jeff Alworth - The Widmer WayDet andet minus er, at The Widmer Ways nogle steder bærer præg af at være et jubilæums skrift; forstået på den måde at det er en forholdsvis ukritisk tilgang til kilder. Dermed bliver det hele enkelte steder lidt for rosenrødt. Her tænkter jeg blandt andet på de dele af bogen, der omhandler det delvise opkøb af AB Inbev og den delvise sammenlægning med Craft Brewers Alliance, hvor bl.a. Widmer Brothers salgs- og marketing og bryggefaciliteter bliver slået sammen med bl.a. Redhook. Jeg tror, at alle der har prøvet at sidde et firma, der er lagt sammen eller fusioneret med et andet ved, at det simpelthen ikke sker 100% problemfrit og uden gnidninger. Her er bliver det lidt en happy-go-lucky fortælling; først var det rigtig godt bagefter blev det bare endnu bedre.

På trods at de små minusser kan jeg anbefale The Widmer Way. Det skyldes ikke mindst den første halvdel af bogen omkring bryggeriets etablering og de første år. Her viser Jeff Alwort virkelig sin styrke som fortæller med indblik i ølscenen og forklaringen på hvorfor at Oregon og Portland skiller sig ud og er blevet til Beervana. Alene de  første par kapitler alene gør bogen værd at læse.

Om Jeff Alwort

Jeff Alwort er amerikansk forfatter og blogger fra Portland i Oregon. Han har skrevet om øl siden 2006 på den meget læseværdige blog beervana.com. Derudover står han bag podcasten Beervana Podcast,  og han har skrevet en række bøger, bl.a. The Beer Bible og Secrets of Master Brewers,

The Widmer Way

  • Udgivet: 2019
  • Sider: 200
  • ISBN:978-1947845022

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.