#212: Amager Bryghus – Sarah’s Secret

Her i weekenden afholdt Amager Bryghus den traditionelle Amarikaner Day, hvor de lancerede en række nye samarbejdsbryg. På trods af det noget regnfulde vejr, så var der godt fremmøde og høj stemning på bryggeriet på Kristinehøj.

Af de 6 øl der skulle lancere var der dog kun 5 tilgængelige. Sabrotaged (en tørhumlet dobbelt IPA) var desværre begyndt at gære igen lige før tapningen, så den må man desværre væbne sig med lidt tålmodighed for at smage.

Den første af de nye øl som jeg har prøvet er Sarah’s Secret, der er brygget i samarbejde med Bearded Iris Brewing fra Nashville. Øllen er en dobbeltmæsket pastry stout, som er tilsat laktose, hasselnøddemel, kakao og vaniljebønner.

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg har fået lidt af et had-kærlighedsforhold til pastry stouts. Jeg har en særdeles sød tand, og lige på det punkt rammer pastry stouts så absolut plet. Til gengæld er det en øltype hvor jeg sjældent – for ikke at sige aldrig – har behov for at smage øllene igen når jeg først har prøvet dem en gang. Jeg synes, de enkelte øl er sjove at smage, og jeg synes det kan være sjovt at opleve, hvor godt man kan imitere smagen af forskellige kager; men det er så også dét. I længden bliver alt for ofte sødt-med-sødt-på uden plads til andre elementer; og kommer det til caramel fudge eller mudpie, så foretrækker jeg i længden at indtage det i en mere fast form.

Sarah’s Secret

Sarah's SecretMit første håndsindtryk af Sarah’s Secret er oplevelsen af et flydende kagebord med en særdeles kraftigt sødme og noter af kakao, vanilje og chokolade i alle afskygninger. Det hele krydres af en god diskret smag af italienske hasselnødder, som giver en smag, som er ikke helt ulig nutella. Smagen af nødder er et gennemgående tema hele vejen igennem fra første mundfuld, og den bliver siddende lang tid i munden efter den sidste tår er taget.

Mit førstehåndsindtryk moderes dog hurtigt af lidt ristet bitterhed og humlebitterhed bagest på tungen, som giver lidt modspil. Det har en afgørende betydning for, at det hele ender som en ganske behagelig oplevelse. Sarah’s Secret har en massiv sødme og kraftig fylde; men den er ikke i nærheden af at kamme over, og den smule bitterhed der er gør at øllen undgår bliver for kvalm.

I modsætning til andre pastry stouts, hvor det nogen gange kan blive en lidt for voldsom omgang ren kage og  “sød-med-sød-på“, så synes jeg Amager Bryghus og Bearded Iris har formået at ramme en god balance i øllen. Der er en god bund i øllen, der rent faktisk virker som øl. Det gør, at jeg sidder tilbage med oplevelsen af, at det her faktisk er en øl med smag af kage, fremfor bare en flydende kage. Resultatet er, at Sarah’s Secret er faktisk en pastry stout som jeg faktisk har lyst til at prøve igen.

Min Karakter: 7,5

 

Smagsnoter

Udseende: En helt igennem kulsort øl, men et minimalt – næsten ikke eksisterende – skumhoved.

Duft: En ganske indbydende næse med kraftige noter af kakao, vanilje, chokolademousse, mælkechokolade, varm chokolade, nutella, sirup og honningkage.

Smag: Ikke overraskende god sødme. Det er stort set de samme noter der går igen i smagen som i næsen: Kakao, vanilje, mælk, chokolademousse, mælkechokolade, varm chokolade, nutella og sirup. Der er lidt mere mælkechokolade og nutella end i næsen.

Øllen er meget tyk og klistret – nærmest olieret – i munden. Særdeles kraftig mundfylde.

Eftersmagen er meget lang med noter af nødder og kakao.

 

Om Sarah’s Secret:

  • Pastry Stout
  • 11,5  %
  • Flaske: 33 cl.
  • Købt: Amager Bryghus

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.