#219: Against the Grain – London Balling

London Balling var en af de nye øl jeg stiftede bekendtskab med for første gang på Køge Øldag, og det var absolut en af de bedre øl jeg smagte. Jeg noterede mig i hvert fald, at det var en øl, som jeg var nødt til at prøve igen.

London Balling er brygget af Against the Grain. Det amerikanske bryggeri har måske ikke fået sit brede gennembrud i Danmark endnu – udover i de mere ølnørde kredse. Men hvis du ikke er stødt på dem, så vil jeg sige de generelt lavet øl i en ganske høj klasse, som det absolut er værd at prøve.

Against the Grain

Against the Grain kommer fra Louisville, Kentucky. Tilbage i 2011 etablerede Sam Cruz, Jerry Gnagy, Andrew Ott og Adam Watson et kombineret bryggeri og røgeri: Against the Grain Brewery and Smokehouse. De startede som et relativt beskedent bryggeri med en kapacitet på ca. 1750L men allerede i 2015 var efterspørgslen på deres øl vokset; så de var nødt til investere i et yderligere bryggeri og 4 doblede produktionen.

Siden Against the Grain blev etableret har deres mål været – som langt de fleste andre nye bryggerier – at lave spændende, underholdende og smagfulde øl for alle. Deres mål er ikke kun at lave øl for ølnørderne; men derimod lave øl for de brede masser.

De må siges at have haft en vis succes, da de idag sælger deres øl i de fleste amerikanske stater og eksporterer til mere end 25 lande.

London Balling er en barley wine brygget efter traditionelt engelsk forbillede både hvad malt og humle angår. Dog har den fået lov at ligge ca. 3 måneder på gamle bourbonfade fra det lokale destilleri, Angel’s Envy.

London Balling

Against the Grain - London BallingLondon Balling nærmest springer op af glasset og kærtegner næseborene med en dejlig sødmefuld duft fyldt med forårshonning, kandiseret frugt og fløde karamel. Sødmen rundes godt af med en liflig – men diskret – duft af bourbon med delikate noter af vanille og træ. Det er en virkelig behagelig duft som jeg nyder at begrave næsen i.

Jeg tager den første tår, og bliver glædeligt overrasket over, at smagen åbner dog op for en øl, der er langt mere kompleks end bare ren malt sødme. I første omgang dominerer malten med en tung sødme med noter af karamel, honning samt kandiserede og tørrede frugter; men det der umiddelbart kunne lyde som en ren sukkerbombe bliver dog hurtigt afmonteret af en god krydret note, en sprød smag af kiks og toast samt ikke mindst en god intens smag af vanille og træ . Det kan ikke skjules at det er en øl på 12,5%; men alkoholen virker ikke tung eller påtrængende; men den bidrager blot med en god varmende fornemmelse der prikker frisk på tungen og i svælget.

London Balling er efter min mening en barley wine i verdens klasse. Den har en fantastisk evne til både at være uhørt let at gå til og let at nyde; men samtidig ganske kompleks, med en myriade af små og store smagnuancer der kommer og går mens jeg langsomt sidder og nyder den.

Min Karakter: 8,25

 

Smagsnoter

Udseende:En kobberfarvet og klar øl med et fint hvidt skumhoved, der er forholdsvis stabilt.

Duft: Meget sødmefuld næse som i den grad er præget af malten. Her e lys sirup, forårshonning, lys flødekaramel. kandiseret frugt. Sødmen balanceres af en sprød note af letristet toast og kiks. Dertil krydret duft af vanille, træ samt en behagelig men svag  duft af bourbon.

Smag: Samgen følger umiddelbart næsen med lys sirup, forårshonning, lys flødekaramel, kandiseret frugt, samt en let ristet note af toast og kiks. Fadlagringen er lidt mere udtalt i smagen med noter af vanille, eg og bourbon. Dertil kommer en ganske rar, varmende og særdeles behagelig alkohol.

Mundfølelses er forholdvis blød, hvis det ikke var for en fin livlig karbonering. Kører jeg øllen lidt rundt i glasset får jeg en lidt mere fløjlsblød fornemmelse frem i øllen.

Der er en let bitterhed i afslutningen, som giver en god kontrast til den ellers sødmefulde eftersmag, som er præget af lys karamel krydret med lette bourbon noter.

Om London Balling:

  • Barley Wine
  • 12,5 %
  • Dåse: 50 cl.
  • Købt: Meny Køge

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.