#222: Munkebo Brewery – Ragnarök

Ragnarök er en porter fra Munkebo Brewery (der tidligere gik under navnet Munkebo Mikrobryg). Her er tale om en klassisk porter,  som blandt andet har fået lov til at gære med brett. Brett er en gærtype der bidrager med en ganske specielt smag til øl, som beskrives som stald, læder og tobak.

I anledning af bryggeriets 6 års fødselsdag har Munkebo Brewery brygget en speciel udgave af Ragnarök, hvor øllen har fået lov at ligge ekstra lang tid på gærtank sammen med brett, hvilket skulle give gæren mulighed at sætte et endnu mere markant præg på øllen.

Jeg smagte Ragnarök sidste måned på Køge Øldag og var umiddelbart positivt overrasket; men da jeg skal være ærlig at indrømme, at det vist var lidt sent på dagen da jeg kom forbi Munkebo Brewery’s stand. Så mine smagsløg var måske ikke de skarpeste på det tidspunkt. Jeg syntes derfor, at den have fortjent at jeg prøvede den igen.

Ragnarök

Munkebo Brewery - RagnarökLige så snart jeg begynder at hælde den sorte øl op i glasset, er der ingen tvivl om, at det er en porter med brett. Mens øllen stille løber fra flasken og ned i glasset afgiver den lækker; men dog let afdæmpet duft af læder, stald og hest. Det lyder måske ikke rart; men det er faktisk en dejlig næse, som giver mig lyst til den første tår.

Jeg forventer en kraftig tyktflydende porter; men jeg bliver overrasket over den (af en porter) forholdsvis lette mundfylde.

Hurtigt fyldes munden ud af en ganske pirrende smag af læder, stald og en lækker ristet smag af lakrids. Smagen af lakrids understreges yderligere af en ganske god bitterhed.

Grundøllen er en ganske god porter med fokus på de bitre, ristede elementer som lakrids og let røg. Men den har samtidig et fint doseret skud brett med en ganske pirrende smag af læder og stald. Smagen af lakrids understreges yderligere af en ganske god bitterhed.

Specielt i eftersmagen er der en ypperlig intens symfoni af bitter lakrids, læder og lidt røg. Tilsammen giver det en virkelig behagelig afdæmpet smag, der bliver siddende ganske længe bagest i munden.

6 års udgaven af Ragnarök vs. den originale udgave

6 års udgaven af meget mere brett karakter end jeg husker den oprindelige udgave af Ragnarök, og det klæder den. Det giver den noget mere karakter og gør den meget mere interessant end den originale udgave.  Brett er desuden kendt og berygtet for at kunne gære en øl helt i bund. Her har gæren taget godt for sig af retterne, og det virker som om, der ikke er meget sukker tilbage i øllen. Jeg oplever den meget tør og (forholdsvis) let.

Alt i alt jeg kan godt lide den her udgave af Ragnarök. Hvis man er til de meget brett tunge øl med ekstrem intensiv smag, så vil man måske synes, at denne her måske lidt på den milde side. Til gengæld vil det være en god introduktions øl til at lære brett øl at kende. Men lad være med at servere den helt køleskabskold. Giv den lige lov til at komme lidt op i temperatur til en 9-12 grader; så kommer smagen meget mere til sin ret.

Munkebo Brewery - Ragnarök

Dejlig med et endnu et bryggeri, der ulejliger sig med at skrive tappedato på flasken.

Min Karakter: 7

 

Smagsnoter

Udseende: Sort øl med en ganske svag antydning af et rødbrunt skær. Flot mælkechokoladefarvet skumhoved, som er tæt og cremet med små bobler. Skummet har medium holdbarhed og sætter sig i fine lette blonder på siden af glasset.

Duft: Let ristet næse med noter af lakrids, lidt mild tobak og en let antydning af røg. Der er noter af mørke tørrede frugter og  mørk chokolade samt en let syrlig note. Dertil en god duft fra brett’en med noter af svedig hest, stald og godt mørt læder. Brettøen er meget fint afbalanceret og kammer ikke over og bliver totalt dominerende.

Smag: Smagen er præget af ristede noter. Her er lakrids, en antydning af bitter mørk chokolade, kaffe og en let antydning af tørret frugt. Let smag af stald og læder.

En forholdvis let mundfylde (af en porter) og forholdvis tør. Dejlig blid karbonering.

Eftersmagen er ganske lang og moderat bitter med smag af lakrids og stald mikset med en let note af røg.

Om Ragnarök:

  • Porter
  • 6,5 %
  • Flaske: 33 cl.
  • Købt: Munkebo Brewery’s stand på Køge Øldag.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.