#223: Amager Bryghus – Talent & Legends: The Legendary Klemme

The Legendary Klemme er seneste øl fra Talents & Legends, som er en serie af samarbejdsbryg fra Amager Bryghus. Hver øl i serien bliver brygget enten sammen med nogle af de nye talenter i branchen eller sammen med nogle af de gamle garvede legender. Efter af have lavet et par bryg med to af de nye talenter, Gamma Brewing og Brewski, så er turen kommet til legenderne. Her har Amager Bryghus taget fat i den vel største nulevende legende fra den danske ølbranche. Peter “Klemme” Klemmessen er tidligere brygmester på Thisted Bryghus, og han er manden bag den ikoniske Limfjords Porter, som han brugte 17 år på at fintune og justere, før han var tilfreds med resultatet.

The Legendary Klemme bliver betegnet som en Black Stone Ale. Øllen er tilsat egechips, der har ligget i en 16 års Lagavulin. Til dem er ikke er stødt på Lagavulin før, så er det en skotsk whisky, som er kendetegnet ved en markant røget smag, lidt antydning af salt, tang og havvand, samt en let krydret antydning af peber.

Inden jeg går videre til anmeldelsen, så vil jeg være ærlig og sige, det her var en øl, der overraskede og forvirrede mig lidt. Jeg har derfor været nødt til at gensmage over et par omgange for at få helt styr på, hvad det var for en størrelse. Jeg havde nok forventet en øl med en kraftig whiskykarakter med markant, gennemtrængende smag af tørv og røg. Smagsmæssigt ligger den dog et helt andet sted; og det her er måske meget godt eksempel på at man oftest bør gå til en øl uden forventninger til hvad det er for en øl man stikker næsen ned i – ellers kan man risikere at blive skuffet.

The Legendary Klemme

Amager Bryghus - The Legendary KlemmeUmiddelbart lægger jeg først ikke mærke til whiskyen. Jeg får måske en lille let duft af whisky, da jeg hælder The Legendary Klemme op; men i glasset er det som om den er dampet af.  Duften er ved første bekendskab som en forholdsvis blød stout, Her er ikke hårde ristede noter; men øllen har en mere blød næse med karamel, mørke tørrede frugter og chokolade. Mens jeg sidder med øllen, kommer der pludselig først lidt lakrids snigende…. og så kommer en lille let note af røg og salt. Sammen med de øvrige elementer giver det en fin duft i retning af soja.  Helhedsindtrykket er en ganske fin og overraskende godt balanceret næse, som tillige er ganske behagelig.

Selve øllen har en god fyldighed og en ret god sødme der efterlader læberne let klistrede efter de første par mundfulde.

Smagen er præget af de ristede malte med noter af chokolade, tørret frugt, lakrids og karamel. Netop som jeg skal til at afskrive den som en almindelig middle-of-the -oad stout, så dukker der pludselig noter op fra Lagavulin. De er forsvinden diskrete, og hvis jeg ikke havde vist at der var whisky i havde jeg ikke gættet det; men hvis man kender Lagavullin; så kan man svagt ane den.

The Legendary Klemme her er ikke en Lagavulin øl; men en øl hvor whiskyen er tilsat som et diskret krydderi, der fremhæver rettens øvrige smagselementer. Den bidrager med en ganske fin let røget note af lejrbål, en let antydning af peber samt en diskret saltet note af tang. Det giver tilsammen en let undertone ikke ulig soja som giver en god kontrast til de eller let sødmefulde smagsnoter.

Som afslutning vil jeg sige, at det er det en flot balanceret øl, hvor de enkelte smagelementer spiller utroligt godt sammen og giver plads til hinanden. Det er stadig en forholdvis ung øl, og den er måske en smule ru kanterne lige nu, hvilket man lægger lidt mærke til når den rammer stuetemperatur.

Det er en øl, der ikke vil tage skade af at blive gemt et par år eller mere – tværtimod! Best før dato er da også – måske lidt optimistisk – sat til 2119. Under alle omstændigheder så er det en øl med godt lagringspotentiale; og jeg har da også allerede været nødt til at købe et par ekstra flasker til at lægge i ølkælderen.

Amager Bryghus - The Legendary Klemme

The Legendary Klemme er en øl med god lagringspotentiale. Best før datoen er da også sat til 2119 (!)

Min Karakter: 7,25

 

Smagsnoter

Udseende: Kulsort øl med mælkechokoladefarvet skum. Skummet er kraftigt med en ganske god holdbarhed. Skummet sætter sig i særdeles kraftige gardiner på siden af glasset.

Duft: En god og relativ afdæmpet næse. Den vinder absolut ved at komme op i temperatur. Prøv at ramme 12-15 grader, her er den eminent. Næsen er præget af mild soja, let lakrids, mørk tørret frugt og chokolade. En meget let røg note anes nedenunder.

Smag: God sødme med noter af karamel, tørrede frugter, chokolade og sød lakrids. En meget diskret note fra Lagavulin. let pebber, let salt og tang, let bål røg. Men den er meget tonet ned.

God krop og øllen opleves forholdsvis sødmefuld i en grad så jeg ender med ret klistrede læber. Sødmen balanceres af en god bitterhed fra malt og humle.

Meget lang eftersmag af tørret frugt, mørk chokolade, bitter lakrids og en ganske let røg og tang note. Virkelig lækker afslutning.

 

Om The Legendary Klemme:

  • Imperial Stout
  • 10  %
  • Flaske: 33 cl.
  • Købt: Meny Køge

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.