#225: Fanø Bryghus – Red Wedding 2019

Jeg synes selv, at jeg når at få smagt en hel del øl i løbet af året; men en af de øl jeg længe har ærgret mig over, at jeg aldrig nåede at få smagt sidste år er Red Wedding fra Fanø Bryghus. Her er tale om en imperial stout som har været lagret på gamle rødvinsfade. Den generede en del positiv omtale sidste år; men det lykkedes mig aldrig at opdrive et eksemplar af den.

Så jeg har ventet med længsel på at 2019 udgaven kom ud, så jeg fik mulighed for at prøve om den levede op til den hype, som den fik sidste år.

Red Wedding (2019 udgaven)

Fanø Bryghus - Red WeddingRed Wedding er en ganske behagelig nyde øl, der glider behageligt let ned. Det er en øl til de stille, sene timer på en kold og blæsende efterårsaften.

Red Wedding er en af de øl hvor jeg har svært ved at holde næsen fra. Førstehåndsindtrykket er mælkechokolade, som kommer fra en god portion laktose som spiller sammen med maltens lette duft af chokolade. Men langsomt åbner den sig op og giver plads til noter af tørret frugt, kaffe og en let antydning af faddet, som bidrager til festlighederne med en let krydret note af rødvin og træ.

Den samme oplevelse har jeg med smagen. Først er der en god portion mælkechokolade; men den glider langsomt i baggrunden. Til gengæld dukker de mere klassiske stout noter op med tørret frugt, lakrids og kaffe. Laktosen er dog med til at give en god intens portion sødme som runder øllen af og gør smagen bliver blød, sød og rund frem for bitter og ristet.

Der hvor Red Wedding for alvor skiller sig ud fra en mere traditionel imperial stout tilsat laktose, er  fadlagringen på rødvinsfade. Jeg synes, at øllen rammer en god balance i forhold til smagsnoterne fra fadet. Øl lagret på rødvinsfade kan nogengange kamme over og give øllen en lidt syrlig vinøs note, som jeg ikke er specielt begejstret for. Men i dette tilfælde bidrager fadet med en let krydret rødvinsnote samt lidt vanille og  -meget diskret – smag af træ. Fadet er med til at give lidt ekstra dybde og lidt kompleksitet i øllen uden det bliver dominerende.

Jeg må dog indrømme, at – selvom det er en god imperial stout – så er jeg ikke helt oppe og ringe, da jeg synes laktosen bliver lidt for dominerende i øllen.  Laktosen giver en ganske god mundfylde; men den gør også øllen bliver meget sød,Jeg kunne godt ønske mig lidt mindre tydelig smag af laktose, meget mindre sødme og lidt mere ristetede noter og vildskab i øllen.  Den bliver en smule for sød, blød og blankpoleret, og jeg mangler et lidt mere kraftigt modspil til at balancere sødmen. Jeg synes, det kunne være interessant at se hvordan en “ren” udgave af Red Wedding uden laktose ville være.

Min Karakter: 7,25

 

Smagsnoter

Fanø Bryghus - Red WeddingUdseende: Kulsort øl med et tæt mælkechokolade brunt skumhoved.

Duft: Ganske behagelig, Let ristede noter af kaffe og mild lakrids. Dertil kommer en solid smag af chokolade og laktose, som giver indtrykket af mælkechokolade. Lette noter af rødvin og noter af fadet med duft af vanille og rørsukker. Lidt karamel farin og tørrede frugter; men primært er det chokolade og laktose der dominerer.

Smag: God blød smag med en solid sødme og meget lav bitterhed. Tydelig smag af laktose, som er med til at give en fin smag af mælkechokolade. Dertil er der kaffe og lakrids, samt noter af fad og rødvin. En let og ganske behagelig varmende alkohol giver lidt modspil til sødmen. Efter lidt tid åbner den sig op med smag af farin, muscovado, vanilje samt mørke tørrede frugter i form af figen og rosin.

Red Wedding har en god kraftig mundfølelse (virker som det primært er fra laktosen) og en fin god karbonering.

Ganske lang og meget sødmefuld eftersmag af chokolade og en let varmende alkohol.

Om Red Wedding:

  • Imperial Stout
  • 11,4  %
  • Flaske: 50 cl.
  • Købt: Meny Køge

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.