#226: BrygBrygBryg – Beskidt Pirat

Det lille bryggeri BrygBrygBryg etablerede sig tidligere på året med eget bryggeri i Skovlunde. Siden har de mildest talt sprøjtet den ene spænende øl efter den anden ud. De ser ud til at brygge i relativt små batches på 3-400 flasker; men til gengæld er det sjældent kedelige øl de brygger. Det er langt fra alle deres øl, jeg når at få smagt, og af den jeg har smagt er det endnu færre der er nået at komme på bloggen; men i sidste uge faldt jeg over Beskidt Pirat, som er en af deres relativt nye øl. Den var en  havde en kvalitet,  hvor jeg bare var nødt til at prøve den igen.

Beskidt Pirat er en imperial stout på 10%, som er tilsat rom, kaffe og vanilje bønner. Den er lagret på egetræ og har fået et godt skud rom.

Beskidt Pirat

Brygbrygbryg - Beskidt PiratMit førstehåndsindtryk er, at Beskidt Pirat i den grad lever op til sit navn. Den har en duft der sender mine tanker i retning af et godt beskidt autoværksted med en tung duft af motorolie – en association der yderligere forstærkes af den træge tyktflydende sorte væske i mit ølglas. Langsomt åbner den sig op for pirat delen, som giver en let og liftlig duft af rom.

Øllen føles lige så tung og tyktflydende, som den ser ud. Den er dejlig smagsmættende og sender mine smagsløg  på overarbejde for at opfange alle smagsnuancerne. Det er en tung og intens smag, hvor de bitre ristede noter af kaffe og mørkchokolade brydes med en let sødmefuld nuance af rom og vanille. Under det hele ligger en god bund af let varmende alkohol, tanniner fra træet og en let krydret note.

Det er en ganske behagelig oplevelse, der ender i en dejlig lang eftersmag, som dels er præget af den let bittre smag af mørkristet kaffe og dels af en god sødme. Samtidig giver den en let udtørrende fornemmelse af tanniner. Smagen af kaffe, rom, vanille og mørk chokolade bliver siddende ekstremt længe efter jeg har taget den allersidste tår.

Jeg er ikke altid super begejstret for den modedille, der åbenbart huserer blandt danske bryggere for tiden, hvor der partout skal hældes laktose i stort set alle stouts. Jeg synes, det desværre alt for tit ender i ubalancerede og alt for sødlige øl. Men i dette tilfælde vil godt rose Brygbrygbryg for at vise, hvordan man bør bruge lactose i en øl. Beskidt Pirat er en krads og smagfuld øl med fuld smæk de ristede, ru og bitre smagsnuancer. Her giver lactosen en god balance i øllen med en ganske let sødme og lidt mundfylde.

Alt i alt en lækker smagsmættende beskidt stout som bare smager af mere.

Min Karakter: 7,5

 

Smagsnoter

Udseende: Sort øl med et svagt rødbrunt skær. Ovenpå øllen ligger et tæt chokoladebrunt skum med medium holdbarhed.

Duft: Kaffe, rom, vanilje er dominerende. Let krydret fornemmelse af ristet rugbrød, let brændt karamel og brunede kartofler. Svag note at lidt tørret frugt i baggrunden.

Smag: Let bitter og lidt ru i kanterne. Mørk bitter chokolade, mørk ristet kaffe som grænser til espresso, rugbrød. Let sødmefuld smag af vanilje, mørk rom, tørrede figner, brændt karamel. God fornemmelse af tanniner fra træet.

Ganske kraftig mundfylde med en moderat karbonering, som tilsammen giver en ret blød og tyktflydende øl.

Ganske lang eftersmag der startet let sødmefuld; men glider over i en let tør tannin-agtig afslutning. Ganske lang eftersmag af kaffe og vanille.

Brygbrgbrg - Beskidt Pirat

Best før: Dommedag

Om Beskidt Pirat:

  • Imperial Stout
  • 10  %
  • Flaske: 33 cl.
  • Købt: Meny Køge

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.