#227: Bryghuset Braunstein – Dragonfly Black Beer Bean

Tidligere på måneden deltog jeg i den årlige whiskyfestival på Køge havn, som afholdes af Braunstein. Hvis jeg lige skal starte et andet sted en øllene, så er Braunstein & Friends Whisky Festival absolut et besøg værd, hvis du er interesseret i whisky. Braunstein har et ganske godt netværk indenfor whisky branchen, og de er hvert år i stand til at stille med et ganske imponerende udvalg af whisky. Løst sammentællet var der vist på den gode side af 500 whiskyer at vælge imellem, samt mulighed for at deltage i smagninger med nogle af de deltagende destillerier.

Selvom jeg egentlig var på festivallen for at smage whiskyer; så faldt jeg over en stand hvor Braunstein solgte et par nye udgaver fra deres Dragonfly serie, som jeg købte et par dåser med af.

Jeg er vant til en lidt – æhhh – skal vi sige “rolig” smagsprofil i Braunsteins øl…for nu at sige det diplomatisk. Selv deres Dragonfly serie er for det meste øl uden de helt store armbevægelser; med et par enkelte undtagelser som bl.a. Russian Rivers som er en ganske hæderlige american pale ale.

Jeg blev derfor lidt nysgerrig, da jeg så Black Beer Bean, som er en stout på 9% tilsat kaffe og humlet med chinook, simcoe og palisade. Den har en IBU på hele 114, så det er en forholdsvis bitter øl, i en grad så jeg tror, det er den mest humlebitre øl, jeg er stødt på fra Braunstein.

Black Beer Bean

Bryghuset Braunstein - Black Beer BeanJeg bliver voldsomt overrasket over næsen i Black Beer Bean. Den er faktisk ganske markant (!)….og ikke nok med det; så er den overraskende godt humlet. Min næse søger instinktivt efter og finder hurtigt duften af kaffe; men her er faktisk en ganske god duft fra humlen. Humlen bidrager med en let og frisk blomstrende aroma, som  suppleres fint med diskrete noter af skovbær og lidt citrus frugt. Det er faktisk en fin næse hvor lidt de tørre og ristede noter af kaffe balanceres af frugt og blomster. Den giver mig faktisk en association i retning af kaffeblomster.

Smagen overrasker med en virkelig markant bitterhed, hvor de 114 IBU brænder igennem. De let bitre maltnoter spiller sammen med en humlebitterheden, som virkelig bider fra sig. Det her er en ganske positiv oplevelse. Efter jeg har vendte mig til den uventede markante bitterhed, kommer noter af kaffe og mørk, bitter chokolade snigende; hvilket giver et nærmest vulgært godt samspil med bitterheden. Det er som at dyppe et stykke 90% chokolade i en alt for kraftig brygget espresso. Det her fungerer overraskende godt!

Bryghuset Braunstein - Black Beer Bean

En dejlig informativ etikette med oplysning om humle, IBU og EBC.

Black Beer Bean åbner sig med lidt mere smag af nødder, tørret frugt og bær; men det er den markante humle profil, der dominerer oplevelsen med en ganske markant bitterhed.

Hvis jeg skal sætte fingeren på noget; så er Black Beer Bean måske en anelse let i kroppen: Jeg kunne godt savne en anelse mere fylde; men det er langt fra nok til at ødelægge oplevelsen.

Black Beer Bean er en overraskende god og smagfuld øl. Hvis du ikke er til de meget humlebitre øl, så er det ikke sikkert, at det er en øl for dig; men jeg synes, at det her var en ganske fin kaffestout. Jeg håber, at Braunstein fortsætter de her gode takter med deres kommende øl.

Lige til ølkælderen

Braunstein har desværre ikke skrevet brygge- og tappedato på etikketten; men jeg vil tro den er forholdvis nytappet (mest baseret på jeg ikke er stødt på den i Køge før). Humlen virker faktisk forholdvis frisk og med en ret markant bitterhed. Selvom Black Beer Bean er fin lige nu; så er det en øl, der nok ikke vil tage skade af blive smidt på ølkælderen et år eller to. Det kunne være spænde at følge hvordan den ændre sig efterhånden, som den kraftige humlebitterhed bliver tonet ned med tiden. I øvrigt så bliver det her første gang, at jeg kommer til at lægge et par øl fra Braunstein i min ølkælder.

Min Karakter: 7

 

Smagsnoter

Udseende: Black Beer Bean er en kulsort øl med en ganske svag rødbrun note imod lyset. Ovenpå øllen ligget et ganske flot og stabilt mælkechokoladebrunt skumhoved.

Duft: Øllen har en let ristet næse med elementer af mellemristet kaffe og chokolade. Dertil kommer en let note af blomster, harpiks, citrus og skovbær.

Smag: God smag med noter af ristet brød, bitter mørk chokolade, mørkristet kaffe, mørke tørrede frugter, modne røde bær, og en antydning af valnødder. Ganske kraftig bitterhed fra start til slut.

Mellem kraftig mundfylde og medium karbonering.

Ganske lang eftersmag af kaffe og chokolade med en ganske markant bitterhed, som blive sidende lang tid i halsen.

Om Black Beer Bean:

  • Stout / kaffestout
  • 9  %
  • Dåse: 44 cl.
  • Købt: Bryghuset Braunstein

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.