#232: Penyllan Brewery – Terry

Terry kommer fra Penyllan Brewery, som er et af de nyere og mere spændende danske bryggerier. Bryggeriet der ligger i Tejn på Bornholm har specialiseret sig i fadlagerede sour ales. Jeg synes, det er en ret spændende tilgangsvinkel til ølbrygning, og det virker til at bryggeriet har et ret højt ambitionsniveau med deres øl.

Terry er en sour ale, som har været gæret på hindbær. På etikken kan man læse lidt om den ret interessante proces, hvor man i 2017 tilsatte friskplukkede bornholmske hindbær til 500 L af en sour amber ale, som allerede havde lagret 2 år på et gammelt sherryfad.

Terry

Penyllan Brewery - TerryLad mig bare starte ud med at slå fast, at Terry muligvis er den mest interessante danske øl, jeg har smagt i år, og nok en af de bedste øl jeg længe har smagt.

Jeg er særdeles positivt overrasket, lige fra jeg stikker næsen henover glasset og mødes med en virkelig lækker duft  med en overraskende god frugtighed. Jeg havde måske forventet en del syrlighed; men istedet mødes jeg af en næse, som blæser mig bagover med en intens duft af solmodne hinbær. Det er på alle måder en ganske indbydende duft, der straks sender mine tanker imod sommer, sol og varme. Det er den type øl hvor jeg har decideret svært ved at tage den første tør fordi jeg har så ufattelig svært ved at løsrive mig fra den liftlige næse.

Smagen følger godt trop med en fantastisk imødekommende frugtighed. En god smag af hindbær – i en skøn forening af knapt modne og syrlige hindbær som blander sig med smagen af overmodne søde hindbær. Nedenunder ligger en god tør syrlighed, der minder mig om en god balsamico eller måske snarere en god sherryeddike. Tilsammen giver det et ganske god spil imellem oplevelsen af frugtsødme og en god tør syrlighed. Det er simpelt hen verdensklasse det her!

Den bedste måde jeg kan beskrive Terry på er, at den har en dualitet imellem en god kompleksitet på den ene side og en god imødekommenhed på den anden.  Den har en ganske god kompleksitet, der gør den i glasset nærmest virker levende og i konstant forandring; så hver gang jeg dufter til den eller tager en tår finder jeg små nye nuancer. På den anden side er det en meget let imødekommende øl. Nogen gange skal man lige vænne sig til smagen i sour ale, eller bruge lidt tid med den til at få styr på indtrykkene. Ved Terry er det nærmest kærlighed ved første tår. Her er ikke noget der stikker ud eller stikker af; det er bare 75 cl. af ren velsmag fra start til slut.

Prisen

Penyllan Brewery - Terry… og skal vi lige slutte af med at tage en runde omkring elefanten i rummet: Prisen. Med en pris på 199,- for en 75 cl. flaske, så er der måske nogle, der vil vægre sig lidt over prisen. For er en øl virkelig så meget værd?

Personlig er det første gang jeg har betalt meget for en enkelt flaske øl. Men jeg må bare sige, at til spørgsmålet om den var pengene værd bliver det et stort og rungende Ja! Jeg synes smagsoplevelsen alene var det værd.

Jeg synes sagten man kan forsvare prisen på øllen. Dels er Terry en øl i ganske høj kvalitet , og dels er det en øl, der har krævet 3-4 års lagring at lave. Bryggeriet har derfor en temmelig høj kapitalbinding, som alene gør øllen dyrere, sammen lignet med f.eks. en IPA der kan komme på gaden efter nogle uger.

Hvis jeg skal lave en – måske lidt fræk – sammenligning omkring pris og kvalitet; så kan jeg ikke helt lade være med at sammenligne med nogle af de nyere danske destillerier. Jeg synes, at jeg ved Terry har fået en noget større smagsoplevelse ved denne øl, der har ligget på fad i 3-4 år, sammenlignet med rigtig mange produkter (det være sig gin, rom eller whisky) fra de en hel del danske destillerier.

Min Karakter: 8,25

Smagsnoter

Udseende: Mørk ravfarvet og uklar øl med et råhvidt, næsten beige skumhoved. Skummet er forholdvist kraftigt med mellemholdbarhed. Overraskende flot skum i betragtning af det er en sour ale.

Duft: En særdeles frugtig næse. Her er abrikos, fersken og naturligvis en god portion hindbær. Dertil – ikke overraskende – en behagelig syrlig note. God kompleksitet i næsen.

Smag: Smagen er tør og syrlig; men på samme tid en god frugtig smag, som giver fornemmelsen af en god sødme, hvor solmodne hindbær møder syrlige og knapt modne hindbær. Noter af abrikos og fersken. God tør syrlighed, som minder om en god vellagret balsamico eller sherryeddike. Dejlig næse at gå på opdagelse i.

God karbonering og mellem krop.

Ganske lang tør afslutning med frugt og hindbær. Ganske dejlig og virkelig behagelig.

Om Terry:

  • Sour Ale
  • 6  %
  • Flaske: 75 cl.
  • Købt: Meny Køge

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.