#235: 2. December: Viborg Bryghus – Jultorvet

Dagens juleøl er Jultorvet fra Viborg Bryghus. Her er tale om en god sammenblanding af stilarter. Bryggeriet betegner selv øllen,  som en cask ale editon af en barley wine tilsat portvin.

Jultorvet

Viborg Bryghus - Jultorvet

Jultorvet har en noget kraftigere karbonering end jeg normalt forbinder med en engelsk cask ale.

Normalt forbinder jeg en cask ale med en forholdvis lav, grænsende til næsten ingen karbonering. Jultovet overrasker her med en forholdsvis god karbonering, der giver sig tilkende med en ganske fin skumkrone.

Næsen er overraskende god! Her er en god blanding af tørrede frugter, blommer og lidt krydderi. Portvinen ligger som en fin lille underspille note og byder ind med en let vinøs duft, som spiller virkelig godt sammen med duften af de tørrede frugter. Selvom der ikke er tilsat julekrydderier, så har Jultorvet en ganske god krydret næse, som sammen med de tørrede frugter og en dejlig honningkage sødme giver en associationer i retning af julekage. Med sit krydrede præg så minder den mig på sin vis langt mere en belgisk strong ale end en engelsk barley wine. Men det er som sagt en virkelig god næse, som det er svært at løsrive sig fra!

Jeg tager den første tår, og mit førstehåndsindtryk er, at øllen er lidt mere afdæmpet i smagen sammenligned med duften. Her er knapt så meget tørret frugt og knapt så meget belgisk præg. Jultorvet opleves lidt tør og med en god bitterhed. Dermed giver smagen en god kontrast til den ret sødmefulde næse. Jultorvet har en god tyngde i smagen med en god gang mørk brød og malt. Dertil kommer lidt krydderier snigende og langsomt begynder de små noter af tørret frugt og en let karamel sødme at dukke op. Det er absolut en øl, der vinder ved at komme godt op i temperatur.

Til min store overraskelse ser jeg pludselig, at øllen er på 9,7%. Det overrasker mig lidt for det er vanvittigt godt skjult øllen. Hverken i duften eller smagen fornemmer jeg alkoholen.

Stilarts mash-up og koncentreret jul i et glas

Jultorvet er på sin vis et total stilarts mash-up. Her er både barley wine, cask ale, belgisk strong ale, øl tilsat portvin; men hvad gør det, når resultatet er så fint som det er her. Jeg er helt solgt på duften i Jultorvet som nærmest er som koncentreret jul i et glas. Det er et af de sjældne tilfælde, hvor jeg godt  kunne finde på at købe øllen igen udelukkende for at få lov til at nyde duften igen.

Min Karakter: 7

Om Jultorvet:

  • Juleøl
  • 9,7  %
  • Flaske: 50 cl.
  • Købt: Holte Vinlager i Roskilde

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.