#245: 12. december: Theodor Schiøtz Jule IPA

Dagens juleøl kommer fra et af de større danske bryggerier. Royal Unibrew har efterhånden etableret en uigennemskuelig underskov af mindre brands, som de forsøger at markedsføre som craft beer eller som mikrobryggerier – selvom det nok kræver  en temmelig kreativ omfortolkning af begrebet “mikrobryggeri”, for at bruge det på en koncern med 2400 ansatte, der årligt producerer i omegnen af 10 millioner hektoliter (godt nok både øl, læskedrikke, mm).

Et af disse brands, Theodor Schiøtz, har sendt et bud på en juleøl på gaden i form af Jule IPA som tilsat hyben, tranebær og havtorn. På papiret lyder det som noget der kunne være en interessant øl.

Theodor Schiøtz Jule IPA

Theodor Schiøtz Jule IPATheodor Schiøtz Jule IPA er en ravgylden øl med et hvidt skumhoved, der dog falder forholdsvist hurtigt sammen.

Næsen er meget underspillet – grænsende til meget diskret. Der er en let note af citrus og gran som suppleres af en meget let frugtig note. Jeg tænker at den frugtige note kan stamme fra bærene; men den er tonet så meget ned at det er svært helt at bestemme hvilke frugter det er. Egentlig er den ikke dårlig eller ubehagelig næse i denne øl. Den er bare meget nedtonet. De tilsatte hyben, tranebær og havtorn skinner ikke rigtig igennem og humlen er meget tonet ned.

Smager er desværre noget mere afdæmpet end næsen. Der er primært lidt harpiks og gran samt en anelse citrus. Men det er som sagt virkelig tonet meget ned. De tilsatte bær er ikke rigtig tilstede bortset fra en svag frugtig note i eftersmagen; men den er meget diskret og hvis det ikke var fordi jeg havde læst på flasken hvad det var havde jeg ikke gættet det. Bitterheden er ganske let og kortvarig bitterhed.

Intro IPA

Jeg er som det nok fremgår ikke super imponeret af øllen.  Den smager som sådan ikke dårligt; men problemet er at den smager af ufatteligt lidt, hvilket gør den ret anonym og ikke specielt interessant.

Mit bud på den meget afdæmpede duft og smag skyldes to ting. Den ene er at bryggeriet har sparet en del på humlen som er en af de dyreste ingredienser, og det bliver bare tydeligt i den tyndbenede smag og lette bitterhed. Det andet er, at bryggeriet har valgt at filtrere øllen. Jeg forstår simpelthen at Royal Unibrew/Theodor Schiøtz fremhæver det som et kvalitetsstempel at øllen er filtreret, da det tager rigtig meget af smagen.

Theodor Schiøtz Jule IPA er absolut mest til julebordet, for der er ikke nok smag til at bruge den som nyde øl. Den vil i bedste fald kunne bruges som en intro IPA til dem, der ikke har prøvet typen før, eller dem der ikke bryder sig om den markante bitterhed, der kan være i en IPA.

Men hvis du kan lide Theodor Schiøtz Jule IPA og gerne vil  prøve noget i samme stil, men bare med mere smag så vil jeg istedet anbefale dig at prøve at finde en af disse:

  • Svanneke Bryghus: Crazy Christmas – denne IPA kunne være et fint step up med noget mere smag og stadig moderat bitterhed. Det burde også være en øl, der er forholdsvis let at finde dagligevareforretninger.
  • Beer Here: Jule IPA – denne IPA skal man måske lede lidt mere efter eller købe online. Her er virkelig skruet godt op for duft og smag. Bitterheden har også fået et lille nøk opad; men jeg synes det er en IPA, som det er stadig let at gå til.

 

Min Karakter: 5,25

Om Theodor Schiøtz Jule IPA:

  • Juleøl
  • 7 %
  • Flaske: 75 cl.
  • Købt: Fakta

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.