Årets bedste – Danske ølnyhed

Som tidligere år har titlen som Årets Øl været en god lejlighed til at kigge igennem mine noter for året igennem. Jeg kan se, at jeg ikke har været helt så højt oppe og ringe over de nye danske øl, der er kommet ud i 2019, som jeg har været de foregangne år; selvom der absolut er en del lyspunkter imellem.

Men hvad er årets øl?

For mig ikke nødvendigvis den øl jeg har givet den højeste rating. Det er også en øl jeg har lyst til at drikke igen og drikke ofte. Det er en øl, som jeg håber vil indgå i bryggeriets faste sortiment. Det skal være en øl, som jeg ville ønske jeg kunne gå ind i hvilket som helst supermarked og købe en flaske med hjem af.

Men lad os komme videre til de tre øl, som jeg synes fortjener at blive fremhævet i år; med en forhåbning om de respektive bryggerier vil forsætte med at brygge disse tre.

Tredje plads – Hoppe.Beer: Cereza

Cereza er på sin vis lidt et tvist på den traditionelle saison, da den er brygget med stevnbær. Det er en øl med en god syrlighed, crisp, tør let og lækker meget drikbar. Den havde denne her helt fantastiske forfriskende og smagsløgrensende stil som jeg ellers kun er stødt på ved engelske ciders. Helt frisktappet var det den bedste danske øl jeg smagte på Køge Øldag.

Anden plads – Det Lille Bryggeri: Imperial Stout -serien

Det Lille Bryggeri står bag en serie af seks imperial stouts. Jeg må med skam indrømme, at jeg ikke har fået dem anmeldt endnu. Det er klassiske imperial stouts, som kun Det Lille Bryggeri kan brygge dem. Serien består af den samme grundøl; men den er lavet i yderligere 5 varianter med tilsætning af forskellige frugter. På sin vis er serien en god pædagogisk gennemgang af hvad forskellige typer af frugt kan bidrage med i en stout. Selve grundøllen, Imperial Stout, er i sig selv en øl i høj klasse; men det giver god mening at prøve alle seks, for de får ret forskellige udtryk.

Så hvis du ikke allerede smagt dem, så gør dig selv den tjeneste at prøve hele serien.

 

Årets ølnyhed 2019 :

Amager Bryghus  og Half Acre – Ancient Dinosauers

Amager Bryghus - Ancient Dinosauers

Som årets ølnyhed er mit valg faldet på en øl, der ikke kun smager godt. Når jeg ser tilbage på mine noter og ratings for 2019, så er Ancient Dinosauers måske ikke den øl, der har fik årets højeste rating; men den har den kvalitet, at det er en øl jeg har haft lyst til at drikke igen og igen. Hvis jeg kigger tilbage over de nye øl der er kommet i 2019 og skulle vælge én, som skulle have fast plads i mit køleskab i hele 2020; så ville det blive Ancient Dinosaurs.

I anmeldelsen af Ancient Dinosauers skrev jeg:

Ancient Dinosauers har en dejlig let og underspillet IPA med en indbydende frugtig næse med gode noter af tropefrugter.  Smagen er dejlig afbalanceret med en frisk smag hvor grapefrugt spiller hovedrollen og suppleres af mere frugtige tropefrugter i form af papaya, mango og fersken. Hele oplevelsen afsluttes med en rigtig god bitterhed, som rammer med nærmest  kirugisk præcision bagest  i svælget.

Ancient Dinosaurs er en særdeles velbrygget, velsmagende og godt balanceret IPA. Kveik-gæren er med til at give en god tør afslutning og sammen med en rigtig god frugtig humleprofil gør det Ancient Dinosauers til en dejlig forfriskende sommerøl.

Samtidig er det en øl med holdning. Bagsideetiketten kommer med et dejlig moralsk lille svirp omkring trenden i ølverdenen, hvor alt skal være nyt, nyt, nyt. Man kan være enig eller ej; men jeg synes nu engang, at det altid er dejlig med et bryggeri, der også forholder sig kritisk til den branche de er en del af.

Endelig er Ancient Dinosaurs nok den øl, som tager prisen for at tage så mange af de trends i ølverdenen, der har været i 2019 og stoppet dem ned i én øl. Ancient Dinosauers  er en instagramvenlig, hazy, juicy, tørhumlet session IPA gæret med kveik-gær. På sin vis har Amager Bryghus og Half Acre nærmest formået at tage hele ølåret 2019 og opsummeret det i én enkelt øl. Der mangler vel næsten kun at blive hældt en absurd mængde laktose i, så havde der været fuld plade.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.