#248: 15. december: Bryggeriet Vestfyen – Willemoes Jul 2019

Dagens juleøl er Willemoes Jul 2019, som kommer fra Bryggeriet Vestfyen. Hvert år brygger Vestfyen en udgave af Willemoes Jul efter en ny opskrift. I år har man lavet en dobbeltbock på 10,5% som er tilsat en julerom fra A.H. Riise.

Willemoes Jul 2019

Willemoes Jul 2019Willemoes Jul 2019 er en ganske nydelig kobberrød øl. På toppen ligger et fint råhvidt skumhoved bestående af hidsige små bobler, der hurtigt forsvinder og efterlader en næsten spejlblank overflade.

Næsen er umiddelbart ganske tiltalende med lidt karamel, malt og mørkt brød. Der samtidig en let krydret note af julekrydderier samt en let note fra rommen, som bidrager med lidt vanilie, rosin og en snert alkohol. Rom-delen er dog ikke specielt kraftig.

Smagen er kendetegnet ved en god brødet fornemmelse for jeg næsten instinktiv får lyst til at tygge på øllen. Den gode solide smag af brød giver hurtigt plads til lidt sødme med noter af mørke frugter, maltsirup, mørk karamel, rosiner og blommer. Desværre kommer der også en lidt mudret smag af krydderi og alkohol snigende, som virkelig ikke gør noget godt for øllen.

God bock – dårlig rom

Jeg har det lidt blandet med Willemoes Jul 2019. Selve grundøllen virker faktisk som en ganske fornuftig dobbeltbock med en god maltet og brødet fornemmelse, hvor jeg nærmest har lyst til at tygge mig vej igennem øllen. Denne del virker altså ganske fornuftig og tiltalende.

Desværre ødelægger den tilsatte rom det, der faktisk virker som en rigtig godt brygget klassisk dobbeltbock. Alkoholen fra rommen giver sig til kende med en lidt skarp og mudret smag, som jeg synes er med til at bringe øllen lidt ude af balance.

Jeg synes det er synd, at bryggeriet har valgt at bruge en rom der ikke er specielt god. A.H. Riise rom er generelt kendetegnet ved at tage en (i bedste fald) middelmådig rom og tilsætte en voldsom mængde sukker og sælger det til overpris. Hvis man har hygget sig med at lave kryddersnaps ved, at man kan skjule en del af den mindre behagelige snapsesmag ved at give det et skud sukker. Det lidt det samme princip der bruges ved A.H.Riise, hvor det ikke er usædvanlig at se, at der kan være tilsat 50-90 gram sukker pr. liter.

Her slår det desværre igennem, at det ikke er den bedste rom der er valg, og det slår igennem at selv grund-rommen ikke har haft så meget at byde på i forhold til at bidrage med smagsnuancer. Tværtimod fremtræder den med en let sprittet og mudret smag. Det er lidt synd, for Vestfyen ville let have kunne finde en billigere rom med væsentlig bedre smag.

Willemoes Jul 2019 er ikke den bedste årgang af Willemoes Jul som Vestfyen har lavet, og jeg håber de næste år laver en udgave uden rom, så man kan nyde det der lader til at være en ganske god dobbeltbock.

Min Karakter: 5,25

Om Willemoes Jul 2019:

  • Juleøl
  • 10,5 %
  • Flaske: 66 cl.
  • Købt: Superbrugsen Herfølge

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.