#250: 17. december: Nøgne Ø – Julequad 2017

Dagens juleøl er Julequad 2017 som kommer fra det norske bryggeri Nøgne Ø. Øllen er brygget efter belgisk forbillede og er en potent lille sag på 10,8%. I henhold til etiketten er den brygget 30-05-2017; så den har et par år på bagen.

Julequad 2017

Nøgne Ø - Julequad 2017Julequad 2017 er en temmelig stille øl næsten uden den mindste antydning  af skum. Det er som om der næsten ikke er noget kulsyre tilbage i øllen. Det er et indtryk der yderligere forstærkes, da jeg tager første tår; den er ikke meget prikken af kulsyre på tungen og øllen virker næsten flad.

Det kan godt være at Julequad 2017 er stille af udsende; men både i duft og smag er det en sprælsk lille sag. Det er en sødlig øl fyldt med mørke tørrede frugt i form af figner, dadler og svedsker. Sødmen er ganske markant med noter af kandiseret frugt, muscovadosukker, karamel, maltbolche og mørk sirup. Nedenunder sødmen er der en bund af lidt surdejsbrød, samt en let krydret note fra gæren med lidt nellike og hvid peber. En smule alkohol fornemmes også; men den er faktisk gemt forholdsvis godt væk.

Sød dessertøl

Vi er med Julequad 2017 over i en noget sødlig udgave af en belgisk quadrupel. Den er dejlig smagfuld, og på sin vis er den lige til at blive i godt julehumør af. Men den er – selv for mig – lige en tand for meget til den søde side, hvilket jeg synes bringer den en smule ude af balance. Jeg kunne godt savne lidt mere alkohol (smag), lidt mere krydderi fra gæren eller mere bitterhed til at give lidt mere modspil til sødmen. Den er samtidig en smule for flad til, at jeg er helt oppe og ringe over den.

Julequad 2017 er trods alt en meget smagsmættende øl; men jeg ville nok vælge at servere den med mad der vil give lidt modspil til sødmen. Den vil f.eks. kunne gå godt til en stærk ost, der vil kunne give lidt modspil til den markante sødme.

Min Karakter: 6,75

Om Julequad 2017:

  • Juleøl
  • 10,8 %
  • Flaske: 33 cl.
  • Købt: Meny Køge

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.