#257: Big Drop – Stout

Stout er det meget sigende navn på en milk stout fra det engelske bryggeri Big Drop. Bryggeriet blev grundlagt i 2016 af Rob Fink og James Kindred. Begge var lige blevet fædre og med små børn savnede de begge mulighed for at kunne drikke en alkoholfri øl. Men da udvalget i England på det tidspunk mildest talt var ikke eksisterende valgte de at tage sagen i egen hånd og startede et bryggeri udelukkende fokuseret på alkoholfri øl.  Da vi selv venter vores første barn til marts,kan jeg absolut godt følge deres ønske om mulighed for et alkoholfrit alternativ til “almindelige” øl.

Den første øl som Rob Fink og James Kindred producerede var Stout, som er brygget med byg, havre og rug. Derudover er den tilsat laktose og kakaonibs.

Stout

Big Drop - StoutStout har fuld blus på de ristede nuancer i næsen, hvor den har en god mørk og tung duft med elementer af soya, kaffe og chokolade. Det er en bitter og ristet duft i sådan en grad, at det næsten river lidt i næsen. Det her er bare duften af frisk – næsten for frisk – stout. Det er lige præcis sådan her, at jeg godt kan lide en stout næse.

Smagen er dog knap så kradsbørstig som næsen. Jeg havde nok forventet lidt mere bid, saft og kraft; men i stedet overraskes jeg af en mild og afrundet smag. Her er noter af kaffe og chokolade, som krydres af lette nuancer af engelsk lakrids, Det hele bliver afrundet af en ganske god sødme, som samtidig giver øllen en god fylde.

Udfra næsen havde jeg nok forventet lidt mere spræl og bitterhed i smagen.  Det er først i eftersmagen, da sødmen så småt er ved at klinge ud, at der kommer et fint lille nap af lidt bitterhed bages i halsen.

En stout som en del bryggere burde prøve

Et af de helt store modefænomener indenfor ølbrygning i 2019 var tilsætning af laktose i stouts. Det har dels givet sig udslag i en hel del pastry stouts og dels i enkelte fine stouts; men desværre også i en masse af overdrevent søde stouts. Sidstnævnte har jeg absolut ikke været den store fan af.

Før jeg prøvede Stout var jeg lidt skeptisk omkring konceptet med at tilsætte laktose til en lavalkohol øl. Specielt da denne øltype ofte har en god del sødme; men det ser ud til at virke her. Jeg blev overrasket over hvor godt laktosen tæmmede de bitre elementer fra malten. Udfra næsen havde jeg nok forventet en lidt krads øl med en markant maltbitterhed; men istedet fik jeg en blid, rund og faktisk ret velbalanceret øl. I denne øl giver laktosen pludselig mening. Den afrunder smagen og giver en god krop til øllen, uden at den på noget tidspunkt bliver kvalmende sød. Jeg kan hurtigt tænke på en del bryggerier, der burde prøve denne øl for at se hvordan laktose bør bruges i en stout.

Resultatet her er en ganske fin milk stout med gode ristede elementer og en god fylde i betragtning af det er en alkoholfri øl. Der var ikke på noget tidspunkt mens jeg drak den, at jeg for alvor tænke over det her var en alkoholfri øl.

Min karakter: 7

Om Big Drop – Stout:

  • Low Alcohol
  • 0,5  %
  • Flaske: 33 cl.
  • Købt: Meny Køge

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.