#258: Alefarm – Soaring Skies

Alefarm er så småt gået hen og blevet et af mine danske favoritbryggerier, når det drejer sig om IPA’er i alverdens afskygninger. Med knap 100 forskellige øl om året; så skyder de nyheder ud i et antal. hvor det tit kan være svært at følge med; men generelt holder Alefarm et rigtig højt niveau på trods af mængden af nye øl. Det er meget sjældent, at de har skuffet mig.

Selvom deres øvrige øl nogen gange kan komme til at stå lidt i skyggen af deres de friske  og humlede IPA’Alefarm er, så laver de faktisk en del andre øl, der er værd at kaste sig over. Jeg synes, for eksempel, at de er ved at have fået godt fat på de mørke øl. Jeg senest meget positivt overrasket over Sweet Slumber. som blev lavet i samarbejde med Sidekick Brewing. Det er en dejlig smagfuld og virkelig imødekommende imperial stout med gode noter af kanel og kakao.

En anden øl som meget godt viser af Alefarm mestrer andet end IPA’er er Soaring Skies. Her er tale om en farmhouseale på 6%, som har været gæret med kveik (en gærtype som er brugt igennem generationer på de norske gårde). Øllen er humlet med Mosaic og Perle og har været lagret på flis fra amerikansk eg.

Soaring Skies

Alefarm - Soaring SkiesSoaring Skies har det flotte skumhoved som kendetegner langt de fleste af Alefarms øl: Cremet, fluffy og ganske stabilt. Selv øllen er mørk gylden og let hazy. Visuelt er det en ret flot øl, som man vel burde sidde og nyde synet af; men jeg mister hurtigt fokus på grund af den liflige og lokkende duft, der langsom stiger op fra glasset.

Det er en fin og frugtig næse. Det er en blanding af lidt tropefrugt med noter af melon, fersken og lidt ananas, som møder en dansk frugthave med noter af modne bær og en fin note af pære og kvæde. Nedenunder ligger en fin note, som jeg først opfatter som fyretræ – men nok snarere er egetræet der skinner igennem. Det er en fin – næsten delikat – næse. Den er på den ene side let underspillet; men samtidig er den fyldt med masser af små nuancer. Det er med andre ord en næse, som det er en fornøjelse at gå på opdagelse i.

Ved første tår bliver jeg positivt overrasket over hvor blid og behagelig øllen er. Den smyger sig langsomt henover tungen igennem munden. Den er fløjlsblød og fyldig med en blød og nærmest venlig bitterhed. Igen får jeg samme frugtige oplevelse som i næsen; hvor tropefrugter møder en danske frugthave. Den er virkelig godt afstemt i smagen! Træet er lidt mere tydeligt her og giver en let tørhed i afslutning og eftersmagen, hvilket giver et rigtig godt modspil til frugtigheden i øllen.

Klassisk Alefarm…og så alligevel ikke

På mange måder en øl som rammer godt ned i egenskaber som jeg synes er Alefarms varemærke:

  • Smukt, cremet og stabilt skumhoved
  • Fløjlsblød og fyldig – næsten cremet mundfylde
  • God og spændende smag med masser af små nuancer og med humlen i fokus

Men alligevel skiller Soaring Skies sig ud. Dels er der brugt kveik som bidrager med endnu et niveau af smag som giver yderligere kompleksitet til øllen. Dels skiller den sig ud ved at have været lagret på egeflis. Selvom det ikke er regulær fadlagring giver det en fin ekstra nuance og en let tørhed. Det er en på mange måder underspillet øl, som ville blive kvalt i en regulær fadlagring.

Soaring Skies er en øl som jeg vil anbefale at prøve. Både hvis du kun kender Alefarms IPA og gerne vil prøve noget andet fra dem; men også hvis du bare vil prøve en virkelig velbrygget øl.

Min karakter: 7,25

Om Soaring Skies:

  • Farmhouse Ale
  • 6  %
  • Dåse: 50 cl.
  • Købt: Meny Køge

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.