#260: Musicon – Thor

Normalt har jeg forbundet Musicon fra Roskilde med humlede og friske øl; men jeg har det sidste års tid fået øjnene op for at de laver en række andre ganske glimrende øl. En af disse er Thor som er en barley wine på 11%

Thor kommer med en voksforsegling på flasken. Det har de sidste år været meget populært at bruge voksforsegling for at give øl et lidt mere eksklusivt udtryk. Det ser også fint ud; men for pokker hvor har jeg mange gange bandet over øl der har været forseglet i sådan en grad, at man skal kæmpe for at kommer ind til kapslen og få åbnet øllen.

Her ville jeg ønske, at Musicon ville give en del af deres kolleger i branchen et kursus i hvordan man bør lave en voksforsegling. På Thor har man fundet et perfekt forhold mellem på den ene side at have en tilpas kraftig voksforsegling til at det giver et flot og eksklusivt udtryk; og på den anden side er den tilpas tynd til at den ganske let tages af.

Thor

Musicon Mikrobryggeri - ThorThor er en flot mahognifarved øl med et ganske kraftigt og stabilt skumhoved, som langsomt falder sammen og ender i et par centimeter tykt lag ovnen på øllen.

Det første indtryk er ganske positivt med en god fyldig og ret behagelig næse fyldt med tørret frugt, rosin og svedske. Den har en dejlig sødmefuld fornemmelse med noter af blommer har været dyppet i sirup. Under sødmen fornemmer jeg en god antydning af alkohol, som giver en syrlig-sød note af mugne appelsiner (og det er faktisk positivt ment!). Det minder om den note jeg tit fanger i de mere kraftige belgiske øl (eksempelvis Bush Ambre). Sødmen og alkoholen giver en god kontrast til hinanden, og begge dele ligger solidt plantet på en god bund af mørk brød og sprøde kiks.

Smagen i Thor har de samme elementer som i næsen med tørret frugt og en virkelig god sødme. Sødmen er endnu mere udtalt her med noter af karamel, sirup og kandiseret frugt. Men på trods af sødmen er det  heldigvis ikke en øl der kammer over og ender med at blive vammelsød.  Udover en god bund af sprøde kiks og ristet toast så har Thor en overraskende god bitterhed, som sammen med en god varmende fornemmelse fra alkoholen giver en rigtig god balance i øllen.

Øllen som er en god ledsager til ost

Thor er en ganske god barley wine med en tilpas afstemt bittehed til at give modspil til sødmen. Det er en god hyggeøl til en mørk, blæsende og trist vinteraften; men der hvor jeg synes den virkelig kommer til sin ret er sammen med ost.

Jeg har prøvet den sammen med en godt lagret rødkit-ost som var tæt på at have passeret sin “mindst-holdbar-til” dato. Her passede Thor eminent godt til. Sødmen gav et godt modspil til ostens skarpe, modne smag og bitterheden gav sammen med alkoholen et godt modspil den cremede, fede ost.

Thor er måske lidt på den unge side endnu; men det skal ikke lægge min vurdering af øllen til last. Den kan med fordel gemmes til efteråret og ganske sikkert flere år endnu. Den vil kun blive endnu bedre af at blive gemt. Den er i hvert fald røget på min liste over øl jeg skal have tilføjet et par flasker af til min ølkælder.

Hvis man ikke kan vente så lang tid, og man gerne vil drikke den allerede nu; så vinder den faktisk ganske meget ved blive hældt op i glasset og få lov til at stå en times tid. Jeg oplevede, at den dermed åbner sig godt op med lidt flere og lidt mere bløde nuancer.

 

Min karakter: 7,25

Om Musicon – Thor:

  • Barley Wine
  • 11  %
  • Flaske: 50 cl.
  • Købt: Holte Vinlager Roskilde

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.