#261: Det Lille Bryggeri – 1000

En torsdag aften i slutningen af februar satte jeg mig foran PC’en for at skrive et blogindlæg om 1000, som er  Det Lille Bryggeris jubilæumsøl. Jeg havde lige hældt øllen op i glasset og sad nød duften; men aftenen udviklede sig mildest talt noget anderledes end planlagt, og øllen nåede jeg aldrig at smage.

Netop som jeg skulle til at tage den første tår af øllen kom min gravide hustru nærmest løbende ind i stuen med beskedom at vandet var gået. Det var kun 14 dage til termin; men vi var ikke helt færdige med at pakke tasten til hospitalet; så det måtte hurtigt klares, og så gik det i al hast videre til hospitalet.

Næste morgen mødte jeg for første gang Asta, vores første barn.

Så derfor vil 1000 altid være en helt speciel øl for mig, og jeg vil altid huske 1000, som den bedste øl, som jeg aldrig nåede at få drukket.

Om 1000

1000 er et jubilæumsbryg fra Det Lille Bryggeri, og er som navnet antyder bryg nr. 1000. Det er en dobbeltmæsket imperial stout, der er tilsat mørk muscovado sukker og rosin sirup. Resultatet er en nydelig lille sag på 13,4%

1000

Det Lille Bryggeri - 10001000 er en tung sort øl. Det virker nærmest som om den er så tyktflydende, at den skal presses ud af flasken, og instinktivt får man lyst til at klemme om flasken som hvis man sad med en tube ketchup. I glasset er øllet  sort som tjære og ikke den mindste smule lys der trænger igennem denne tykflydende væske.

Næsen er overraskende blød og behagelig, og på sin egen forunderlige vis fremstår den let underspillet. Den eksploderer ikke i ansigtet på dig; men duften kommer stille og roligt snigende. Her er lette frugtige noter af røde frugter og bær; men de viger hurtigt pladsen til fordel for en dyb sødmefuld duft, fyldt med noter af mørk choklade og tørrede frugter. Øllen har en god note af rosin som giver et svagt – næsten usynligt – element af sherry. Det hele rundes af en uendelig let ristet note og en let antydning af aske. En liflig duft som det er svært at løsrive sig fra.

Ved den første tår fornemmer jeg tydelig at øllen er dobbelt mæsket i form af den særdeles kraftige mundfylde. Øllen glider dovent henover tungen som en tykflydende sirup. Smagen er ganske fornøjelig. Det er en god sødmefuld oplevelse med mørk chokolade og tørrede frugter. Her er lette noter af lidt bitter lakrids som sammen med en fin humlebitterhed giver en fin balance til den ellers sødmefulde øl. Til sidst kommer en let røget tørhed .  ikke ulig smagen af aske – som sætter ind lige før øllen ender i lang sødmefuld eftersmag fuld med chokolade og rosin.

Jeg sidder nu tilbage med et næsten tomt glas og undrer mig lidt over hvor øllen blev af. På den ene side var det her en tungt sort stout som på papiret burde være grænsende til kvalmende at drikke en hel flaske af; men på den anden side er det her en forbløffende letdrikkelig øl. Bortset fra en let snurren i hovedet er der ikke noget der så meget som antyder at det har var en øl på 13,4%. På sin vis lidt skræmmende.

En velbrygget jubilæumsøl fra Det Lille Bryggeri

Det Lille Bryggeri - 10001000 er er på alle måder en passende jubilæumsøl fra Det Lille Bryggeri. Det er ganske få bryggerier, der kan lave de helt mørke tunge øl lige så godt. Øllen er på alle måder særdeles velbrygget. Alkohol er godt integreret (næsten skjult på trods af de 13,4%), og der er et godt samspil mellem smagelementerne – hvor de enkelte elementer ikke springer op i hovedet på dig; men der er gjort plads til de enkelte nuancer.

Normal vil jeg sige at de helt tunge og mørke øl fortjener at blive gemt et års tid for at give dem lov til at modne helt færdig i flasken; men jeg er overrasket over hvor færdig 1000 opleves allerede nu. Det er en øl man godt kan tillade sig at tage huld på allerede nu; men som nok vil blive endnu bedre når den ligger lidt tid.

Min karakter: 7,25

(Karakteren som øllen er marts 2020. Jeg forventer karakteren vil få et godt nøk opad når øllen har fået lov at modne et halvt eller et helt år)

Om Det Lille Bryggeri – 1000:

  • Imperial Stout
  • 13,4  %
  • Flaske: 50 cl.
  • Købt: Det Lille Bryggeri

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.