#262: Penyllan – The Mistress Bourbon

Penyllan Brewery var et af de danske bryggerier, som jeg for alvor fik øjnene op for i 2019. De laver komplekse og udfordrende øl (forstået på den positive måde); men samtidig er det øl som på sin vis er særdeles lette at gå til. Hvilket er en svær balancegang.

Jeg har derfor set frem til at få prøvet flere øl fra det bornholmske bryggeri. En af de første nye øl jeg er stødt på er The Mistress Bourbon. Øllen er inspireret af baltisk portere. Den er bl.a. gæret med Penyllan egen vildgær og har lagt 4 år på gamle bourbonfade. Resultatet er en tung sort øl på 13%.

The Mistress Bourbon

Penyllan - The Mistress BourbonAllerede da jeg hælder The Mistress Bourbon op får jeg indtrykket af, hvor massiv denne øl er. Den tyktflydende sort væske  rammer glasset med et tungt klask, der nærmest minder om lyden af surdej, der rammer bagepladen. Øllen er kulsort med en ganske svag antydning af en smule chokoladefarvet skum, som hurtigt forsvinder og efterlader en rolig overflade – nærmest som havblik ved Østersøen på en vindstille forårsdag.

Allerede inden glasset nærmer sig min næse fylder den intense duft langsomt rummet op. Her er kaffe og chokolade med en fin antydning af mørke tørrede frugter, sultana rosiner og sukat. Nedenunder kommer en smule alkohol, som river ganske let i næsen. Det giver god kontrast til sødmen og leder mine tanker i retning af figener i brandy og blomme i madeira. Duften giver en sødlig, voluminøs og nærmest dekadent oplevelse.

The Mistress Bourbon kunne havde været ren sødsuppe; men den sødmefulde næse fåret godt modspil med noter af læder, tobak, vanille og trækul samt fra en god fuldfed syrlignote, som minder mig om en virkelig god fadlagret balsamico.

Det er ren nydelse at side med næsen begravet i det her duftorgie. Det er en øl, der i den grad er værd at bruge tid på at gå på opdagelse i. Hver gang jeg føler, at jeg er ved at få styr på næsen,; så dukker der en ny note og  en ny duft association op.

Da jeg tager første tår, er det ikke så meget smagen jeg i første omgang lægger mærke til; men det er derimod den behagelige, fede, fyldige øl, som trægt ruller henover tungen. Mens øllen langsomt fylder munden op, breder der sig en dyb, intens smag af chokolade, som passer uanstændigt godt til den fede, klistrede mundfølelse.

Smagen i The Mistress Bourbon har de samme komponenter som i næsen, og den har den samme kompleksitet – eller snare endnu mere kompleksitet end i næsen. Det er som en bølgegang af sødme i øllen. Den første oplevelse er en god sødme med en dyb intens smag af chokolade og tørrede frugter. Sødmen tones ned af en tung smag af læder, tobak og trækul og langsomt rammer sødmen en bølgedal og afløses af let tørhed i eftersmagen med lette salte noter – før en ny bølge af sødme rammer fra mine sukkerklistrerede læber.

Smagen er intens, og det er en fornøjelse at opleve, hvor godt de 13% er blevet integreret i øllen. De giver en dejlig varmende fornemmelse og er med til at give en god balance til sødmen.

Det er her en en virkelig lækker smagsoplevelse fra start til slut, som man bør unde sig selv at prøve. Det er en af de meget få gange jeg har siddet med en øl på 13% og tænkt at en 75 cl flaske var alt for lille.

The Mistress Bourbon -en øl der aftvinger min dybeste respekt

Penyllan - The Mistress Bourbon

En lille lækker detalje er at hver enkelt øl er håndnummeret og signeret af bryggeren.

En fadlagret baltisk porter har tre elementer: grundøllen, gæren og fadet. Kunsten er at lave en øl hvor disse tre elementer spiller godt sammen. Man kan sagtens lave en god øl hvor et eller to af elementerne dominere; men for at lave en virkelig eminent øl skal alle tre dele spille sammen…. og det gør de i den grad i The Mistress Bourbon.

Her er alle tre elementer godt afstemt så der ikke er én der dominerer men der er en sublim balance i øllen, hvor alle tre elementer får plads til at udfolde sig….og hvor alle tre elementer får mulighed for at bidrage med en myriade af smagsnoter. Jeg har oplevelsen af, at hvert lille element i smagen er til at forstærke og løfte de andre elementer. Det giver en oplevelse af øllen, som både delikat og voluminøs på samme tid.

Det er en øl fungerer sublimt i sig selv, som en eftertænksom nydeøl. Ellers vil jeg anbefale at prøve den  sammen med en god smagfuld, fuldfed ost.

Som det fremgår er jeg helt solgt, og The Mistress Bourbon er uden sammenligning den bedste danske øl, som jeg ind til videre har haft fornøjelsen af at prøve i år. Det var én stor smagsoplevelse fra start til slut; og det er i den grad en velbrygget øl, hvor jeg siddet tilbage med den dybeste respekt for bryggeren.

Min karakter: 8,5

Om The Mistress Bourbon:

  • Baltisk Porter
  • 13  %
  • Flaske: 75 cl.
  • Købt: Meny Køge

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.