#263: Fanø Bryghus – Red Wedding 2020

Red Wedding fra Fanø Bryghus har de sidste par år tiltrukket en del omtale. Øllen kom første gang i butikkerne i 2018, hvor den genererede en del hype. Jeg fik aldrig smagt 2018 udgaven; men jeg kom med på vognen i 2019. Jeg syntes, at Red Wedding 2019 var en fin øl, uden at jeg dog helt kunne forstå hypen fra året før. Jeg sad lidt tilbage med en mistanke om, at det måske var det lidt begrænsede oplag i 2018, der havde været med til generere hypen.

Red Wedding er nu tilbage i butikkerne i en 2020 udgave. Som de foregående år er der tale om en imperial stout tilsat kaffe, dextrose og laktose, som har fået lov til at ligge og modne på gamle rødvinsfade. Etiketten har i år fået et tiltrængt grafisk løft med et lidt mere friskt udseende. Ligeledes har alkoholprocenten også fået et lille løft til 12,2% (fra 11,4% i 2019), mens IBU’en (bitterhed) er sænket til 30 (fra 55 IBU).

Fanø Bryghus - Red Wedding

Red Wedding 2020 har fået et grafisk løft fra den lidt kedelige etiket på 2019 udgaven.

Jeg har været spændt på at få smagt øllen, og ikke mindst prøve at sammenligne den med sidste års udgave (se sammenligning nederst i indlægget).

Red Wedding 2020

Fanø Bryghus - Red WeddingFørstehåndsindtrykket af Red Wedding 2020 er ganske positivt: Det er en dejlig kulsort, tyktflydende stout med et ganske tyndt chokoladebrunt skumhoved.

Duften er en god blanding af kaffe og kakao. Den er mild og tiltalende; men den får dog lidt karakter med en let riven i næsen, som antyder, at det her er en øl med en god del procenter i sig. Næsen har desuden et let fadpræg med en let krydret note af rødvin og vanilje. Hvis du kan ellers kan lide de tunge stouts; så er det her en øl, hvor du vil nyde at sidde med næsen begravet i glasset.

Red Wedding 2020 er en særdeles fuldfed oplevelse; og det i en grad så jeg nærmest kløjs i øllen ved første mundfuld. Den er tykflydende og klistret, i en grad hvor den næsten skal tygges.

Smagen er ganske fornøjelig! Det her er altså kræs: En god ristet og lidt rå smag med noter af kaffe, bitter chokolade og lakrids.  Der er mørk espresso med smeltet, bitter, mørk chokolade. Øllen har en god bitterhed, som river lidt bagest i svælget med god hjælp fra alkoholen. Alkoholen og de bitre elementer får et rigtig godt modspil fra en god sødme og en dyb sødmefuld smag af mørke tørrede frugter – jeg får i den grad associationer i retning af figner i cognac.

Det er en tung sort smag, som i første omgang ikke giver meget plads til noter fra rødvinsfadet. Jeg  fornemmer det kun med en fin let note af vanilje og et meget fint og ganske let vinøst præg. Først i eftersmagen kommer fadet foralvor frem med en ganske god vinøs og let krydret rødvinsnote, som giver en nærmest perfekt afslutning på den smagfulde oplevelse

Øllen som absolut er hele hypen værd

Med Red Wedding 2020 forstår jeg den omtale, som øllen fik i 2018. Det her er virkelig kræs – hvis du altså er til de tunge stouts, Det her er som grundøl en virkelig god og smagfuld stout, som man virkelig skal tygge sig igennem. Dertil kommer en god fadlagring, som udover noter fra fadet også kommer med fine noter af rødvin, som er med til at afrunde og løfte øllen til et helt nyt niveau.

Helt grundlæggende så smager Red Wedding bare godt, og på trods af den tunge og fuldfede konsistens, så er det en øl, man har lyst til at drikke mere af. Det her er bare ren og skær nydelse fra start til slut.

Red Wedding er en øl, som skal holdes langt væk fra køleskabet og istedet drikkes tæt ved stuetemperatur. Jeg har selv lavet fejlen, og ved de lave temperaturer fremstår den tam og kedelig. Til gengæld gav det mig mulighed for et interessant eksperiment, hvor jeg over et par timer sad med øllen og kunne følge hvordan den åbnede sig mere og mere op og fik flere og flere nuancer, efterhånden som den kom op i temperatur. Det var interessant at se hvor voldsom en forandring, det gav i øllen, hver gang den kom et par grader op.

Red Wedding 2019 vs. Red Wedding 2020

Hvordan er Red Wedding 2020 sammenlignet med 2019? Først og fremmest så springer det rent visuelle i øjnene når man sammenligner dem i glasset. Hvor 2019 har et kraftigt mælkechoklade brunt skum, har 2020 et noget tyndere skumhoved, der dog har en markant dybere og mørkere chokoladebrun farve.

Fanø Bryghus - Red Wedding

Red Wedding 2020 er langt mere tung og tykt i munden, og den har meget mere kant.  Sammenlignet direkte med 2020 versionen fremstår 2019 næsten som en lidt kraftig brown ale. Samtidig har 2020 versionen langt mindre smag af laktose end den havde sidste år. Red Wedding 2020 fremstår noget mere skarp, rå og udfordrende – på den gode måde. Der er som om der er mere smag og langt mere præg af både fadet og alkoholen. Jeg oplever det, som om mine smagsløg kommer langt mere på overarbejde i 2020 versionen.

Min umiddelbare konklusion er, at 2020 versioner af Red Wedding er langt bedre end sidste års udgave. Hvor jeg med Red Wedding 2019 syntes, at det “bare” var en fin øl, som dog havde med lidt for meget præg af laktose; så er jeg virkelig pjattet med 2020 udgaven, og jeg kan ikke rigtig sætte en finger på noget i denne udgave. Det er en virkelig gennemført øl!

Indtilvidere har jeg har da også lagt tre flasker af Red Wedding 2020 i min ølkælder, og jeg håber at kunne finde et par flasker mere, der kan få lov til at gøre dem selskab.

Min Karakter (2020 udgaven): 8

 

Om Red Wedding 2020:

  • Imperial Stout
  • 12,2 %
  • Flaske: 50 cl.
  • Købt: Meny Køge

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.