#264 – 267: Wicked Tales of Scotland og Whisky

Jeg er stor fan af tunge mørke øl lagret på whiskyfade. Jeg synes at fadlagring – ofte – giver en god kompleksitet, som gør øllet meget mere interessant at drikke. Men jeg har længe tænkt over, hvor meget det endelige resultat er præget af træet fra fadet, og hvor meget whiskyen påvirket smagen.

Når man lagrer spiritus på fade, vil en smule af alkoholen over årene trække ud i træet. Når man efterfølgende bruger fadet til at lagre øl, så vil alkoholen blive trukket ud af træet igen; hvilket betyder at alkohol procenten vil stige en smule i øllet under lagringen. Men jeg har altid undret mig over, hvor meget af smagen i en fadlagret øl kommer fra selve fadet, og hvor meget kommer fra den smule alkohol, der siver tilbage i øllen?

Jeg har derfor lavet et lille eksperiment, hvor jeg har smagt fire fadlagrede øl op imod whisky fra de destillerier, hvor fadene kommer fra.

Til dette formål har jeg taget en serie øl fra Amager Bryghus. I  februar 2019 sendte bryggeriet fire fadlagrede mørke øl på gaden i en serie de døbte Wicked Tales of Scotland; 4 forskellige øl lagret på fade fra fire skotske destillerier.

Jeg har skaffet whisky fra de fire destillerier, og smagt dem sammen med øllene fra Wicked Tales of Scotland for at se, hvor meget man egentlige kan smage – eller sagt på en anden måde: Kan man overhovedet smage destilleriet i øllen?

Wicked Tales of Scotland

1. Red Cap

Wicked Tales of Scotland - Red CapRed Cap er brygget i den klassiske skotske ølstil Wee Heavy. Det er en tung øl på 9,5%, som har været lagret på fade fra det skotske destilleri Auchentoshan.

Næsen er mørk og sød. Duften minder mig om brændt – næsten branket – karamel, melasse og treacle. Dertil kommer læder og vådt træ samt en note af vanille. Det er en dejlig tung og kraftig duft med en underliggende note af mørkt surdejbrød.

Smagen er knap så tung som næsen – hvilket faktisk klæder øllen. Fadet opleves knap så markant i smagen, hvor malten får frit spil med mørke og sødmefulde noter – dog uden at øllen ender med at være decideret sød. Der er dog en god smag af melasse og karamel, samt en delikat lille antydning af lynghonning.

Auchentoshan

Auchentoshan er en let, frugtig og sødmefuld whisky. Den er forholdsvis frisk i sit udtryk med en god dosis lynghonning,  blomstereng og lynghede. Det er en forholdsvis let whisky med en ganske behagelig eftersmag af honning og lys karamel.

Vurdering

Først og fremmest er Red Cap en glimrende øl, med en kraftful og tung smag. Dermed er den en lidt sjov modsætning til Auchentoshan, der er en relativ let og sødmeful – nærmest fin og delikat – whisky.

Her er det mest træet fra fadet, der slår tydeligst igennem. Specielt i næsen er det meget marken med læder og vådt træ. Hvis jeg kun sad med øllen, ville jeg ikke have nogen anelse om hvilken whisky det var; men når jeg sidder med whiskyen ved siden af, så kan jeg svagt ane den let distinkt honningnote, som løber som en diskret rød tråd i øllen fra næsen til eftersmag.

 

2. The Boobrie

Wicked Tales of Scotland - The BoobrieThe Boobrie er en double mashed imperial stout på 12% lagret på Glen Garioch fade.

Næsen blæser mig bagover! Her rammer vi the fucing sweetspot! En vanvittig lukseriøs næse, der er smækfuld med tørret frugt, Dejlig sødmefuld og voluminøs duft med noter af kaffe og chokolade. I baggrunden  gemmer øllen en diskret og fint afstemt note af læder, træ og vanille. Det er virkelig en verdensklasse næse.

Smagen følger heldigvis godt op på de gode takter. Øllen er ganske behagelig: Blød, fyldig, intens og lukseriøs på samme tid. Den bedøver nærmest mine smagsløg. Her er en gavmild mængde tørret frugt, vanille og karamel – dog uden at den kommer til at  virke decideret sød. Den har faktisk en meget god balance med lidt ristet bitterhed.

Glen Garioch

Glem Garioch en en forholdvis frisk og sødmefuld whisky med udtalte noter af vanille og flødekaramel samt en delikat note af citron og lime

Vurdering

The Boobri er uden tvivl en klasse øl og uden sammenligning min favorit blandt de fire øl. Jeg var lidt skeptisk over brugen af fade fra Glen Garioch, da jeg tvivlede på, om den lidt delikate whisky ville drukne fuldstændig i den tunge mørke øl. Jeg var derfor positivt overrasket over, hvor mange af noterne jeg kunne genfinde i øllen. Her giver whiskyen gode sødmefulde noter, som er med til at komplimentere maltsødmen i øllen.

 

3. Black Donald

 Black DonaldBlack Donald er en imperial stout på 11% lagret på Laphroaig fade.

Lige så snart øllen hældes op i glasset røber duften, at det her er en tung sort øl med en endnu tunge tørvet røg, der næsten kvæler duften fra øllen. Jeg aner lidt chokolade og måske lidt karamel i næsen; men røgen dominerer ganske tungt her.

I smagen er der givet lidt mere plads til selve øllen med lidt noter af chokolade og antydning af kaffe og engelsk lakrids. Men fremfor alt et virkelig intenst fadpræg, hvor den har en let note af læder og vådt træ, Dertil kommer en tung, våd, røget smag, som af en lejrbål tændt op med vådt træ. Smagen er meget domineret af røgen, og jeg skal virkelig anstrenge mig for at finde en let karamelsødme nedenunder røgen.

Laphroiag

Laphroiag er nok den whisky, som jeg sætter aller mest pris på. Tilbage i min studietid, var det den første singlemalt, jeg lærte at drikke ren, og det er en whisky der har haft en fast plads i mit barskab siden. Laphroiag er kendt for sin tunge tørverøg med duft og smag af lejrbål; men når man dykker ned i den, så kommer der langt flere nuancer med noter af salt, jod, jord og hø.

Vurdering

Black Donald er mildest talt ikke den bedste i serien. Whiskyen giver rigtig meget røg og fadet giver en let læder og tobak note. Men på en eller anden måde kommer øllen til at virke lidt uharmonisk og gumpetung – hvilket bliver forstærket, når jeg smager den lige op imod den rene whisky. Whiskyen har en fin elegance som går helt tabt her, hvor det bliver den ganske tunge røg, der dominerer totalt og kvæler alle andre nuancer.

 

4. Black Cat

The Black CatBlack Cat er en baltisk porter på 10% lagret på fade fra Bowmore.

Black Cat er en tung sort øl med en næsen præget af chokolade og en let røget – næsten salt fornemmelse. Der er lidt tjære og havn over næsen.

Smagen er præget af en let tørvet røg med noter af aske. Overfor står en let sødmefuld øl med mørk karamel, vanille, sød lakrids og fremforalt en gavmild mundfuld chokolade. Specielt den underliggene lakrids går umådelig godt sammen med den lette tørvede røgsmag. Det giver mig kraftige association i retning af tjære, havn, saltvand og tang. En virkelig delikat og velkomponeret øl!

Bowmore

Bowmore er en ganske delikat røget whisky. Røgen og tørven er ganske tydelig; men den er dog tilpas blid til, at den giver plads til  en overraskende frisk note af lynghonning, vanille, let citrusfrugt – specielt i form af noter af appelsin. Langsomt går det over i varmen smag med noter af røg, aske og tjære.

Vurdering

Det første indtryk er præget af bowmore fine røgnoter med aske. Når jeg sidder og smager frem og tilbage imellem Black Cat og Bowmore, lægger jeg virkelig mærke til hvor meget præg øllen har fået fra whiskyen.  Røgen er virkelig godt integreret i øllen og komplimenterer som sagt lakrids noterne; men jeg fornemmer samtidig de lette sødmefulde noter fra whiskyen i form af honning, vanille og citrusfrugt.

 

Wicked Tales of Scotland

Det har været en ret lærerig oplevelse at smage de fire øl i Wicked Tales of Scotland sammen med whisky. Forud havde jeg forventet, at det primært ville være selve fadene, jeg ville kunne smage med de typiske noter af vanille, træ, kul, læder og tobak.

I en øl som Black Donald er det ikke overraskende, at det er røgen som dominerer. Laphroaig er er en massiv røgbombe, så den kommer til at slå hårdt igennem. Desværre i en grad hvor den næsten kvæker øllen.

Jeg er dog overrasket over, hvor meget præg de enkelte øl har fået fra de mere fine nuancer i whiskyerne. Specielt i en øl som Red Cap hvor den honningnote, som findes i Auchentoshan pludselig bliver meget tydelig når man sidder med whiskyen ved siden af. Men også en øl som The Boobrie får et godt præg af de mere sødmefulde elementer fra Glen Garioch whiskyen.

Der er en god øvelse at smage fadlagrede øl op imod fade fra de destillerier som fadene kommer fra. Jeg kan kun anbefale at prøve at lave denne type smagning. hvis du har mulighed for det, for man bliver meget mere bevidst om de mere diskrete nuancer som fadlagringen bidrager med.

Mine Karakterer:

Red Cap: 7,5

The Boobrie: 8,25

Black Donald: 7

Black Cat: 7,75

 

Om Wicked Tales of Scotland:

  • Flasker: 50 cl.
  • Købt: Meny Køge

Whisky samples

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.