#273: Small Batch Brewing –  Dirty Dozen 5,1 Back in Black

Dirty Dozen 5,1 Back in Black fra det bornholmske bryggeri Small Batch Brewing er noget så sjældent som en Cascadian Dark Ale eller Black IPA. Det er en ølstil der nok var populær for en del år siden; men som jeg stort set ikke ser mere.

Jeg har en periode, hvor jeg er ved at være kørt lidt træt i NEIPA’ er, DDH’er eller hvad de nu ellers kaldes for tiden. Det er en øltype som har fyldt billede rigtig meget de sidste par år, og jeg har da efterhånde fået smag min andel af dem. Men jeg er begyndt at savne øl med lidt mere bid og bitterhed, og hvis jeg se på mit eget ølforbrug, så er jeg begyndt at søge mere i retning af de mere bitre øl som f.eks. West Coast IPA’er.

Dirty Dozen 5,1 Back in Black

Dirty Dozen 5,1 Back in BlackDirty Dozen 5,1 Back in Black er en umanerlig flot øl med en dyb mørkebrun farve, der nærmest skriger porter. Ovenpå øllen ligger et af de mest indbydende, lækre, cremede skumhoveder jeg længe har set. Her er virkelig tale om en øl der rent visuelt gør det forrygende.

Næsen er ikke voldsom; men dog ganske behagelig. Her er en solid maltbund med noter af mørkt brød, som krydres med en let note af citrus og grape. Den virker måske ikke helt frisk selvom dato mærkningen siger slut august 2020.

Smag har en god bund af surdej og mørkt brød. Jeg oplever smagen lidt mere kompleks en duften,  og jeg finder her lidt noter af maltbolcher og lakrids samt en antydning af letristet kaffe.  Humlen giver sig forsigtigt til kende med en let smag af citron og grape. Sammen med en god bitterhed der afslutningsvis ruller stille frem og tilbage over tungen. Der er med til at løfte den mørke øl, og gør den overraskende forfriskende.

Back to the black

Dirty Dozen 5,1 Back in Black

Ualmindeligt lækkert og cremet skumhoved.

Dirty Dozen 5,1 Back in Black fremstår som en rigtig godt brygget øl. Den er godt balanceret med et dejligt samspil mellem de mørke malte og den friske bitterhed.

Den mangler måske lidt friskhed og lidt humlebid, hvilket jeg vælger at tilskrive den ikke er helt ung, og den derfor har mistet lidt af den friske humles saft og kraft. Men bortset fra det, så sidder jeg tilbage med indtrykket, at det virkelig er solidt håndværk det her.

Det ville være fristende at skrive, at det er den bedste Cascadian Dark Ale jeg har fået i mange år. Men skal jeg være ærlig; så jeg ikke engang huske hvor mange år det efterhånden er siden, jeg sidst har smagt denne øltype, Det virker desværre, som øltypen har måtte lide druknedøden i en syndflod af NEIPAer.

Jeg synes, det er dejlig forfriskende, at Small Batch har turde kaste sig ud i at brygge noget så umoderne som en Black IPA. Så tak til Small Batch for at genopfriske denne øltype for mig. Det er en type som desværre er gået lidt i glemmebogen; men  Dirty Dozen 5,1 Back in Black har i den grad givet mig lyst til at dykke ned og lede efter flere øl at denne type.

Dirty Dozen 5,1 Back in Black

Min Karakter: 6,75

Om Dirty Dozen 5,1 Back in Black:

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.