#274: Svaneke Bryghus – Sorte Muld

Hos de fleste bryggerier er der normalt ikke beskedenhed, der sætter grænserne, når marketingsafdelingen får til opgave beskrive, hvor vidunderlig øllen er. Svaneke Bryghus er dog gået i en helt anden retning med etiketten på Sorte Muld, hvor smagen af øllen beskrives som:

“…ikke den slags du kender nede fra den lokale: Nej, denne er mørk og tyk og sødmefuld, krydret med kamilleblomst og perikon fra overdrevet samt mynte nede fra vandhullet. Du er i Sorte Muld, i den germanske jernalder – og svigermor har fødselsdag.

Så er forventningerne, da ikke skruet for højt op!

Sorte Muld er da heller ikke en traditionel øl.  Svaneke Bryghus har valgt at markere deres 20 års jubilæum ved at brygge denne øl, og bryghuset donerer to kroner pr. liter de sælger til udgravningen af jernalderbopladsen Sorte Muld udenfor Svaneke.

Svaneke Bryghus har hentet inspiration til øllen fra de lokale arkæologerne, der er kommet med et bud på hvilke ingredienser, der kunne havde været i jernalderens øl. Sorte Muld er derfor brygget på mørke malte og tilsat kamilleblomst, perikon og mynte. Dog har øllen fået et lidt mere moderne tvist, da den er humlet med Ariana og Callista.

Sorte Muld

Svaneke Bryghus - Sort MuldSorte Muld er dyb ravfarvet næsten over i de brunlige nuancer. Ovenpå et let hvidt skumhoved, som relativt hurtigt forsvinder.

Jeg må indrømme, jeg er lidt skeptisk, da jeg stikker næsen henover glasset; men duften overrasker faktisk positivt. Øllen har en god frisk blomsterduft, hvor perikon og specielt kamille skinner godt igennem. Mynten fornemmes med en let frisk sødme. Nedenunder den friske blomsteraroma, ligger en særdeles kraftig maltbund. Den slår godt igennem med noter af sirup og karamel og lover at dette bliver en særdeles sødmefuld oplevelse.

Ved første mundfuld bliver jeg mødt af et hårdt spark af voldsom sødme, som næsten paralyserer smagsløgene. Her er sød karamel, lys sirup og honning. Det er virkelig en markant sødme her. Smagløgene vågner langsom igen efter sukkerchokket,  og jeg begynde at kunne smage flere noter; først og fremmest lidt sødlig kiks og derefter dukker friske nuancer af blomster op. Smagen minder mig i den grad om kamillete med masser af honning (..og for en god ordensskyld, så er jeg et af de forbløffende få mennesker, som faktisk godt kan lide kamillete; så det er ikke negativt ment).

Hele oplevelsen ender i en meget lang og særdeles sødmefuld eftersmag med noter af perikon og specielt mynte.

Svaneke Bryghus - Sorte Muld

Ikke øl som du kender det

Sorte Muld er på alle måder en speciel oplevelse. Når man drikker den så er det hele vejen værd at holde fast i at den som sagt er inspireret af jernalderens øl.

Øllen har egentlig en ganske behagelig næse og en fin eftersmag, hvor blomster for lov at dominere. Det giver en god friskhed og lidt smag af forår og sommer. Smagen er mildest talt noget specielt og advarslen om at den ikke smager som øl du kender opfyldes til fulde. Smagen af blomsterne kræver at man i den grad er fan af urtete, og den markante sødme er lige lidt for voldsom. Hvis det ikke var fordi den et stykke hen af vejen er et forsøg på at genskabe smagene i oldtidens øl, så havde det været fristende at kalde den særdeles ubalanceret på grund af den markante sødme. Jeg har selv en særdeles sød tand; men her bliver for meget selv for mig.  Heldigvis har Svaneke Bryghus trods alt tilsat en smule humle, som bidrager med en minimal bitterhed og dermed lidt modspil til sødmen. Uden havde de nok været noget nært så sødt, at den var nærmest udrikkelig.

 

Min Karakter: 5,75

Om Sorte Muld:

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.