Boganmeldelse – Mark Drege: A Brief History of Lager: 500 Years of the World’s Favourite Beer

Det er utallige steder blevet spået, at 2020 skulle blive “The Year of the Lager”. Det har bl.a. resulteret i flere bøger omkring emnet, hvor vi sidste år fik fornøjelsen af Den Nøgne Øl – Bogen om Pilsneren.  Der er flere bøger på vej mod udgivelse i udlandet, hvor jeg specielt ser frem til Tom Acitelli’s Pilsner som kommer her i august.  Hvis du har lyst til at dykke ned i lagerøllets historie, så er et rigtig godt udgangspunkt A Brief History of Lager: 500 Years of the World’s Favourite Beer, som er skrevet af Mark Dredge.

A Brief History of Lager

A Brief History of Lager – 500 Years of the World’s Favourite Beer

Titlen A Brief History of Lager er måske lidt af en tilsnigelse, da det er en  ganske grundig gennemgang af lagerøllets historie – dog med markant fokus på pilsneren – samt lagerøllets udvikling og fremtid. Bogen er tematisk opdelt i tre overordnede emner.

Historien om lagerøllet

Bogens første kapitler er dedikeret til lagerøllets historie. Kapitlerne er opbygget så de springer mellem en historisk gennemgang af lagerøllet og en nutidig beskrivelse af forfatterens oplevelser. Et godt eksempel er afsnittet om Münchens Oktoberfest. Afsnittet starter med fortællingen om hvordan Oktoberfest opstod og udviklede sig, og det springer derefter til forfatterens egen oplevelse af at deltage i Oktoberfest.

Disse spring frem og tilbage i tid giver en dejlig frisk og levende læseoplevelse. Det er virkelig befriende at Mark Dredge undgår de lange kronologiske gennemgange, som ellers ville være fristende for andre forfattere at kaste sig ud i. Forfatterens nutidige oplevelser er skrevet med en dybtfølt entusiasme, så jeg føler jeg er med på sidelinjen til Oktoberfest, og jeg sidder tilbage med lysten til at tage ned og opleve det selv.

Lagerøllets verden

Bogens anden del skifter temaet fra de historiske gennemgange af lagerøllets udvikling og opståen til lagerøllet status i verden i dag.

Fokus er specielt på udviklingen i USA, som har fået et helt kapitel for sig selv. Her fortællers historien om tyske immigranter der i midten af 1800-tallet introducerede lagerøllet, og hvordan øltypen langsomt blev transformere, så den endte som den industriel lager, der dominerer i dag.

Derudover fortælles hvordan lagerøllet blev den dominerende øltype i en række lande, samt hvilke lokale mærker der dominerer i dag. Denne del tjener nok bedst til dem som virkelig vil ned i detaljer om lokale lagerøl. Jeg vil dog sige, at jeg sad lidt desillusioneret tilbage efter at have læst kapitlet, når man ser hvor meget industrielt lagerøl er kommet til at dominere i stort set alle lande. Det er virkelig verdens favoritøl når man udelukkende ser på kvantitet.

Lagerøllets fremtid

Tredje del af bogen ser på hvor lagerøllet er i dag og hvor det er på vej hen. Der er et par interessante afsnit omkring den forskning der foregår, hvor Martin Zarnkow fra Technische Universität München bl.a. fortæller hvorfor hvespes fordøjelsessystem kan have været afgørende for, at vi i dag kan drikke en kold pils.

Af mere lokal interesse er interviews med Birgitte Skadhauge, Erik Lund og Zoran Gojkovic fra Carlsbergs laboratorier, der fortæller om Carlsbergs udviklings- og forskningsprojekter. Dog falder interviewed med Simon Boas Hoffmeyer, Carlsbergs direktør for sustainability, helt til jorden. Det ender som noget der mest minder om ukritisk copy/paste fra en Carlsberg reklame.

Endelig tager bogen et kig på den amerikanske craftbeer scene og kommer med et par bud på hvorfor craftlageren er på vej frem.

Koncentreret information

Hvis jeg hurtigt skal opsummere A Brief History of Lager; så er det en intens bog pakket med information. Det er absolut ikke en coffe table bog pakket med lækre billeder. Tværtimod er den klinisk renset for foto og illustrationer. Bogens eneste grafik er således billedet på forsiden.

For nogen vil det måske lyde lidt afskrækkende eller kedeligt; men bogen er særdeles velskrevet og på trods af sine 224 tætskrevne sider overraskende hurtigt læst. Bogen har desuden et virkelig godt og informativt noteapparat, som er værd at bruge lidt tid på.

A Brief History of Lager er god introduktion til lagerøllets historie og status i dag. Bogen er interessant både for nybegynderen der bare vil snuse lidt til emnet; men den er absolut også værd at læse for os som allerede kender en del til emnet.

Om forfatteren

Mark Dredge er engelsk blogger og forfatter, som igennem en årrække har skrevet om øl og mad. Han har bl.a. vundet British Guild of Beer Writers pris som årets Øl- og Madskribent i 2011, 2013, 2014 and 2016.

Han kan følges på bloggen beerdredge.com

A Brief History of Lager: 500 Years of the World’s Favourite Beer

  • Udgivet: 19-09-2019
  • Sider: 224
  • ISBN: 9780857835239

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.