#282: Fyne Ales – The Mystic

Fyne Ales fra Argyll som ligger mellem Glasgow og det skotske højland, er for mig lidt Skotlands svar på Fanø Bryghus. Det er et bryggeri med en solid core range af øl, og en strøm af specialaftapninger af ganske høj kvalitet; men samtidig er det et bryggeri, der er overraskende overset, og øl der kan være svære at få fat på.

De seneste år har jeg været ret begejstret for deres Origens serie af syrlige fadlagrede øl. Det er syrlige øl af ganske høj kvalitet som det er værd at holde øje med. Hvis man skal lave en anden dansk sammenligning, så er det øl, der kvalitetsmæssigt nærmer sig det niveau som bornholmske Penyllan holder.

Før Fyne Ales kastede sig ud i Origens serien, havde man igennem en del år eksperimenteret med fadlagring med en serie af øl under navnet Farmhouse Project.  Jeg købte for en nogle år siden et par flasker derfra, som jeg gemte til en speciel lejlighed. Da jeg skifte de arbejde her i starten af november, syntes jeg det var en god anledning til at finde den sidste af flaskerne frem.

The Mystic fra Fyne Ales Farmhouse serie er en barley wine på 9,7%, som er brygget delvist på røgmalt. Så vi er ude i noget så eksotisk som en røget barley wine.

The Mystic

Fyne Ales - The MysticDet første der møder mig, da jeg dufter til The Mystic er lidt rugbrød og en god karamelsødme. Min første indskydelse er, at det he er et lidt skuffende førstehåndsindtryk; men så begynder jeg at køre øllen stille rundt i glasset; og så skal jeg da lige love for at der sker ting og sager. Pludseligt frigives en dybt krydret duft af julekage eller måske snarere sirupskage; kombineret med frugtige friske noter af appelsin. Jeg fornemmer god maltbund med noter af ristet rugbrød. Nedenunder ligger en diskret note med saltvand og let røget fornemmelse, der sender mine tanker i retning af Laphroaig whisky.

Ud fra næsen havde jeg forventet – eller rettere frygtet – en karamelsød sukkerbombe; men jeg bliver positivt overrasket. Smagen er præget af en god solid maltbund, som giver  god brødet fornemmelse med masser af mørkt surdejsbrød og ristet rugbrød. Hurtigt åbner øllen sig op med smag af rosin og svedsker, samt karamel, sirup og farin. Det er som en klassisk engelsk julekage. Der er en god ristet fornemmelse i øllen, som giver en god kontrast til sødmen: Her er bøde ristet toast og ristet rugbrød. Som i næsen har den igen denne her svage salte og røgede undertone, som i den grad minder om Laphroaig.

Hele oplevelsen rundes af med en fint doseret bitterhed, som lige præcis er nok til at give balance til sødmen, uden at den kammer over og bliver bitter. Det hele ender i en lang sødmefuld eftersmag med rosin og svedsker samt en ganske let antydning af røg.

En gennemført elegant barley wine

“Elegant” er det ord der bedst kan beskrive The Mystic. Det er intens dyb øl, som på den eneside er en Marianergrav af smag, som jeg har følelsen af aldrig helt at kunne komme tilbunds i; men samtidig har The Mystic en liflig legende lethed, der gør den særdels letdrikkelig. Den er bare gennemført smooth, fløjlsblød og lækker.

Min Karakter: 7,75

Om The Mystic:

  • Barley Wine
  • 9,7 %
  • Flaske: 37,5 cl.
  • Købt: Ales By Mail

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.