Amager Bryghus – Secret Santa

Secret Santa opstod oprindeligt tilbage i 2010, og det var oprindeligt meningen, at den kun skulle brygges den ene gang. Men det viste sig at være en  så populær øl, at den er blevet brygget  flere gange – senest for et par år siden. Efter lidt velment gruppepres er Amager Bryghus heldigvis gået med til at brygge den igen i år.

Sescret Santa kommer i  Amager Bryghus’ praktiske små 75 cl flaske; som de er begyndt at bruge til deres “store” øl. 75 cl virker da også som en oplagt størrelse for en relativt “let” juleøl på kun 10,5%.

Stilmæssigt er Secret Santa en belgisk quadruple, som er bygget med lys og mørk sirup, og som har været lagret på egechips og  fyretræs nåle.

Secret Santa

Amager Bryghus - Secret SantaSecret Santa er en nydelig mahogni farvet øl med et dejligt kraftigt skumhoved med medium holdbarhed.

Øllen giver et godt førstehåndsindtryk med en behagelig og imødekommende næse. Her er en god solid sødme med karamel og sirup, som komplimenteres af en let krydret næse med spor af nellike og kardemomme. Jeg havde lidt frygtet at grannålene ville give øllen lidt enebær eller gin præg; men de er tonet godt ned, og jeg lægger kun svagt mærke til at de ligger diskret  i baggrunden.

Smagen er ganske sødmefuld med noter af mørk farin, mørk sirup og karamel. Dertil kommer en god tung smag af  mørke tørrede frugter. Det er en tyk, fed og sødmefuld smag, der giver mig associationer mod svedsker og æble fra andesteg. Øllen er i sin grundform ganske sød; men undgår heldigvis at kamme over og blive sødlig-kvalm. Den har tillige et let krydret præg med en antydning af néllike og kardemomme, som spiller fint sammen med den ellers ret sødlige smag. Jeg fornemmer en let tørt note, som måske er træet der spiller ind. Jeg bliver igen positivt overasket over, at fyrnålene ikke er dominerende; men kun ligger som et fint bagtæppe og først kommer frem i eftersmagen

Øllen til julemaden

Belgisk øl og dansk julemad kan noget sammen; og denne quad fra Amager Bryghus er som skab til det danske julebord. Jeg smagte den Mortens Aften sammen med en gang traditionel andesteg, rødkål, brune- og franskekartofler…og ikke mindst masser at tung sort sovs. Jeg havde forventet den ville gå godt sammen med maden; men jeg blev i den grad positivt overrasket over hvor godt den fungerede. Den let sødlige profil gav et godt modspil til det salte, og øllens fine bitterhed kom til sin ret overfor fedmen. Ikke mindst så trådte smage smagen af tørret frugt og karamel tydeligt frem og blev nærmest forstærket af maden; hvilket passede fint til andekødet (tænk på svedsker og brunede kartofler).

Som sagt er Secret Santa et rigtig godt bud hvis man vil have en dansk øl på bordet til andestegen juleaften. En smagsmættet øl som er god i år; men sagtens vil kunne gemmes rigtig mange år frem i tiden. Hvis min ølkælder ikke allerede var ved at være fyldt godt op med Amager Bryghus 75 cl flasker (både fra deres Outlaw serie og adskillige versioner af Black Mash), så var der nok røget et par flasker af denne her derned. Jeg håber, at Amager Bryghus brygger den igen 8og gerne i mindre flasker).

Min Karakter: 7,75

Om Secret Santa:

  • Quadrupel
  • 10,5%
  • Flaske: 75 cl.
  • Købt: Meny Køge

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.