Årets Bedste – Danske Ølnyhed – 2020

I dagens Beerblogger Awards er vi kommet til Årets Bedste Danske Ølnyhed.

Lad mig bare slå fast,  at der igen i år har været rigeligt med potentielle kandidater at vælge imellem. Vi er så heldige, at vi i Danmark efterhånden har fået en række ganske fornuftige bryggerier, som hvert år leverer en perlende række af fremragende øl. Samtidig er vi i blevet beriget af en mindre eksplosion af nye webshops, langt bedre muligheder for at købe online fra bryggerierne, og ikke mindst bedre udvalg i detailhandlen. Så det har aldrig været lettere at få fat på godt øl,

Når jeg ser tilbage på de danske øl, som jeg har fået smagt i år, så er der dog tre øl, som i den grad fra har skilt sig ud i år, og som bare har været i en kategori for sig selv.

3 – 1000 fra Det Lille Bryggeri

1000 vil være den øl jeg altid vil huske 2020 for. Den bedste øl jeg aldrig fik drukket – og den eneste øl jeg har købt mere end 20 flasker af. Men selv hvis jeg ikke havde et helt specielt forhold til denne, så ville den havde end på årets top tre.

Det er klassisk tung dobbelt mæsket imperial stout. En god sødmefuld oplevelse med mørk chokolade og tørrede frugter. Sødmen bliver flot balanceret af smagen af bitter lakrids samt en fin humlebitterhed. Hele herligheden sluttes af med en let røget tørhed. En særdeles vellykket øl hvor man alt for hurtigt sidder tilbage med et tomt glas.

Det er et godt eksempel på hvorfor Rene fra Det Lille Bryggeri er blandt Danmarks bedste bryggere, når det drejer sig om de helt tunge, mørke øl. En på alle måder værdig 1000-brygs jubilæumsøl.

2 – Double Black Mash Bourbon Edition fra Amager Bryghus

Amager Bryghus - Double Black MashVi har længe været mange der har håbet at Amager Bryghus ville lave Double BLack Mash i en fadlagret udgave. Bønner hørt i år hvor den kom i ikke mindre en 4 udgaver, hvoraf to var fadlagrede.

Bourbon versionen skiller sig klart ud som den bedste af årets øl, og den er fra start til slut en eksplosion af duft og smag. Den rå grundøl og bourbonfadet er som skabt for hinanden. Det er en intens øl med de bedste elementer af chokolade og lakrids fra grudøllen, som spiller nærmest perfekt sammen med fadet, som bidrager med en dyb smag af bourbon, vanilje og trækul. Samtidig har øllen en let boozy-nesh, som giver en rigtig god kant til sødmen i øllen.

1 – The Mistress Bourbon fra Penyllan

The Mistress BourbonPenyllan - The Misstress Bourbon er efter min mening 2020s Danske Ølnnyhed. Den er ikke kun et godt eksempel på hvorfor Penyllan er gået hen og blevet et af mine favorit bryggerier; men den er også et godt eksempel på hvorfor Penyllan er et af forholdsvis få danske bryggerier, der virkelig har høj international klasse.

The Mistress Bourbin er inspireret af baltisk portere. Den er bl.a. gæret med Penyllans egen vildgær og har efterfølgende lagret fire år på gamle bourbonfade. Resultatet er en tung sort øl på 13%.

En fadlagret baltisk porter har tre elementer: grundøllen, gæren og fadet. Kunsten er at lave en øl hvor disse tre elementer spiller godt sammen. Man kan sagtens lave en god øl hvor et eller to af elementerne dominere; men for at lave en virkelig eminent øl skal alle tre dele spille sammen…. og det gør de i den grad i The Mistress Bourbon. Jeg kan simpelthen ikke komme i tanke om en anden øl – hverken danske eller udenlandsk, hvor det er lykkedes så godt som det gør her.

Det er som en smagsmæssig bølgegang af nydelse. Den første oplevelse er en god sødme med en dyb intens smag af chokolade og tørrede frugter. Sødmen tones ned af en tung smag af læder, tobak og trækul og langsomt rammer sødmen en bølgedal og afløses af let tørhed i eftersmagen med lette salte noter – før en ny bølge af sødme rammer

230,- for 75 cl. er nok voldsomt mange penge at lægge for en for de fleste (mig selv inklusiv); men alligevel kan Jessica fra Penyllan trylle med øllene i en grad, så jeg ikke alene sad tilbage med følelsen af, at jeg havde gjort et røverkøb; men jeg endte med at gå tilbage og købe flere flasker af The Misstres Bourbon.

Årest Ølnyhed ifølge de danske ølbloggere:

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.