Ølåret der gik 2020

Nu hvor vi står ved indgangen til 2021, er det tid til at tage mit traditionelle tilbageblik på ølåret der gik.

2020 har på alle tænkelig og utænkelige måder været et syret år og endte med at blive totalt anderledes end nogen havde kunne gætte ved årsskiftet 2019/2020.

Et ølår i coronaens tegn

Ølfestival og online smagninger

Året har desværre været præget af en stribe af udskudte eller aflyste ølfestivaller og -arrangementer. Jeg nåede selv kun en enkelt før landet lukkede ned. De fleste håber jeg genopstår i løbet af 2022 (eller hvis vi er heldige måske allerede i slutningen af 2021).

Til gengæld har vi set et opblomstring i antallet af onlinesmagninger. Et fænomen der vel stort set ikke blev brugt for et år siden; men som virkelig har vundet indpas i 2020. Selvom det er en alternativ og lavpraktisk måde at gennemføre en smagning på; så savner jeg dog lidt stemningen ved en normal smagning og ved ølfestivallerne.

Et anderledes pres på øl branchen

Ølindustrine har været presset på indtjeningen de sidste par år. Det er forsat i år; men af helt andre årsager end jeg havde troet ved sidste årsskifte. I løbet af året har de danske bryggerier mistet en stor del af deres grundlaget i form af restauranter og beværtninger, der periodisk har været lukket mere eller mindre ned.

Hvor hårdt det har ramt branchen kommer vi nok først at se det næste år. Jeg frygter i hvert fald, om der er nogen, der må kaste håndklædet i ringen.

Generelt har de store spillere herhjemme og i udlandet også været mærket af coronaen. Hvor  de sidste par år har været præget af opkøb af kendte craftbryggerier og traditionelle bryggerier; så har der i år været påfaldende stille på den front. Selv AB InBev som ellers plejer at være god for et par kontroversielle opkøb i løbet af et år har været påfaldende stille. Tværtimod lader de til at konsolidere deres forretning ved at sælge nogen af deres delaktiviteter fra, seneste med frasalget af dåseproduktion i USA for et tocifret milliard beløb.

Hvis vi ser på de danske marked så har det måske lettet lidt af presset på hylderne i butikkerne. Jeg synes jeg ser flere mindre bryggerier på hylderne rundt omkring. Tilsvarende fornemmer ikke helt samme marketingspres fra f.eks. Royal Unibrew. For bare lidt mere end et år siden, var de ellers meget fremme i skoene med bl.a serierne Anarkist og Kissmeyer, hvor man forsøgte at lægge sig op af de mere typiske craft bryggerier både rent visuelt og ved at sende en del øl på gaden. Der har dog været påfaldende hvor lidt man har set til dem i år; hvor de mest har gjort sig bemærket ved at stå bag Danmarks størtste online smagning.

Bedre muligheder for forbrugerne

En af de få positive ting ved coronaen er, at vi som forbrugere har fået lidt bedre muligheder for at kunne købe øl. Mange bryggerier har set sig nødsaget til at lede efter alternative distributionsformer. Hvor det for et par år siden lidt et særsyn, hvis man kunne bestille online direkte fra bryggeriet, så der der efterhånden en del bryggerier der i år har fået etableret en eller anden form for webshop.

Tilsvarende er antallet af webbutikker, der sælger øl nærmest eksploderet i løbet af 2020. Hvor jeg for et par år siden på stående for kunne nævne samtlige webshops, så har jeg i dag ikke engang overblik over hvor mange, der efterhånden er kommet til. Om der er grundlag i Danmark for så mange forhandlere bliver interessant at se de kommende år.

Øltrends

Pilsner

2020 har været udråbt til “Year of the Lager”. Lagerøl har til en hvis grad været “det nye sort” i 2020, selvom er kommet i en særlig dansk version, hvor lagerøl er blevet reduceret til kun at være pilsner. Jeg venter stadig i spænding på det første bryggeri, der for alvor tør kaste sig ud i at lave f.eks. “craft-bock”.

Personligt synes jeg, at pilsnerne har været hypet op til noget det ikke kan bære, hvilket jeg skrev en længere klumme om tidligere på året.  Jeg er endnu ikke stødt på et eksemplar at en dansk pilsner, der virkelig har kunne imponere mig, eller som helt har kunne måle sig med de bedre traditionelle tyske og tjekkiske bryggerier.

Kommercielt giver bryggeriernes fokus på pilsnere nok meget god mening. Med smagsmættende IPAer eller tunge stouts er det begrænset hvor mange øl man kan drikke på en aften. Med en eller flere lettere pilsner i sortimentet giver det mulighed for en større omsætning. Så let drikkelige pilsnere er nok en trend vi kan forvente at ville fortsætte ind i 2021.

Stauning

Jeg har bidt mærke i en lille mikrotrend som har sit udspring i whisky branchen. Tilbage i 2005 etablerede en lille gruppe whisky entusiaster det første danske whisky destilleri i Stauning. Drømmen om dansk whisky kulminerede i 2015 da spiritus gigant Diago skød godt 100 mio. i destilleriet. Og hvad har det så med øl at gøre? Tja til whisky produktion hører tønder, og til en øget produktion hører endnu flere tønder. Selvom de fleste bliver genbrugt, så lader det til, at det er blevet lettere at få fat på tønder til fadlagring af øl. Uden at have konkrete tal at hænge det op på, så synes jeg at der de sidste par år er begyndt at dukke flere og flere øl op lagret på stauning whisky fade.

Professionalisering

En anden trend som man nok kan forvente de næste par år er at der kommer knap så mange nye øl på gaden. Senest med Mikkellers ansættelse af ny direktør, hvis første udmeldinger går i retning af væsentlig færre øl fremover til fordel for mere fokus på bundlinjen. Der plejer jo at være en god tradition for, at hvor Mikkeller går hen plejer en stor håndfuld bryggerier blindt at følge efter (var der nogen der nævnte pilsner?). Så det vil ikke overraske hvis vi ser knap så mange ølnyheder næste år.

I en helt  anden boldgade så blev 2020 året hvor Alefarm foretog den første danske børsnotering af et bryggeri siden midten af 00’erne hvor GourmetBryggeriet forsøgte sig. Det bliver spænde at følge med i om de når deres mål om at firdoble omsætningen frem mod 2024 så man ender på 25 mio. Jeg håber i hvert fald det bedste for dem!

Tak til læserne af bloggen

Personlig har 2020 også været et år fyld med omvæltninger for mig. I februar fødte min hustru vores første barn og her i efteråret fik jeg nyt job. Så det har været lidt stille med indlæggene i 2020 sammenlignet med de sidste par år. Jeg ser frem til, at der kommer lidt mere ro på herhjemme; så mon ikke der skulle blive lidt mere tid til bloggen her, efterhånden som vi kommer lidt længere ind i 2021.

Til sidst vil jeg sige tak til alle der gider at læse med her på bloggen her og på Facebook. Jeg vil ønske jer et godt nyt år og sige på gensyn i 2021.

 

Tidligere års indlæg

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.