Svendborgsund Bryghus – Dark Port

Jeg tilbragte et par dage i julen på Langeland. Det var på mange måder en lidt speciel jul i år, dels på grund af coroan og diverse begrænsninger; men også speciel da det var vores første jul  sammen med vores datter. Det var rart med nogle dage til at trække stikket, se familien og nyde juletiden.

Mens jeg var dernede tog jeg et smut forbi Butik Knag i Rudkøbing. Det var egentlig kun for at købe vin til juleaften; men butikkens ølafdeling er dog som regel altid et besøg værd. Selvom den måske ikke er så stor, så plejer der som regel altid en eller flere øl på hylderne, som jeg normalt ikke falder over andre steder.

En af de øl der hurtigt fangede min interesse var Dark Port, som Butik Knag havde fået lavet i samarbejde med Svendborgsund Bryghus. Da jeg indtil nu ikke har prøvet en øl fra bryggeriet, der har skuffet mig; så var det da naturligt lige at nappe et par flasker med. Dark Port er en stout på 9,8%, som er blevet tilsat tawny portvin. Den har desuden været lagret på medium ristede egechips for at give den lidt mere kompleksitet.

Dark Port

Svendborg Sundbryghus - Dark PortDark Port er en kuldsort øl – lige som en stout skal være. Da jeg hælder den op i glasset bruser den meget hurtigt op – det plejer desværre normalt at være tegn på et skumhoved der hurtigt kollapser; men her bliver jeg overrasket, da det ender i et flot 3-4 cm tykt, cremet skumhoved. En stout der tager sig ganske nydelig ud i glasset.

Næsen i Dark Port er godt præget af et tungt frugtigt element, som ligger et sted mellem modne bær og tørret frugt. Jeg fornemmer svagt portvinen i næsen; men den er heldigvis ikke dominerende; men er bare med til at understrege frugtigheden. Den frugtige og sødlige duft lægger godt op af en lidt tørt smag af træ. Begge elementer er eget tydeligt i starten; men ganske langsom gives der plads til lidt let ristede noter fra malten.

Smagen oplever jeg på sin vis lidt omvendt af næsen. Her starter oplevelsen med de ristede noter af kaffe og bitter chokolade, samt en god portion tørrede frugter og lidt karamel. Langsomt gives der plads til et lidt vinøst præg, der bidrager med en let, frugtig (druer) fornemmelse. Jeg tænker, det er portvinen, der spiller ind her. Det løfter på sin vis øllen, og er med til at gøre den knap så tung. Det er en gennemgående fin og fyldig smag, som rundes af med en let tør eftersmag. Her kommer træet virkelig frem og er med til at balancere den lette sødme med en god tørhed.

God blanding af øl og portvin

Dark Port er som sædvanlig en godt skåret øl fra Svendborgsund Bryghus. Det kan være en svær balancegang at tilsætte portvin (eller anden hedvin og spiritus) til en øl. Det kræver gode smagsløg fra bryggeren at finde balancen imellem de to smagselementer, hvor de komplimenterer hinanden, så den ene ikke bliver dominerende. I Dark Port er det lykkedes ganske godt.  Der er en god balance imellem de to smagselementer, som yderligere balanceres ganske fint af den lidt tørre fornemmelse fra træet. Resultatet er en virkelig dejlig lille stout med god fylde, god smag, og som er ganske let at gå til. Det er en ganske habil stout, som jeg håber bliver brygget igen.

Dark Port er en rigtig gemmeøl. Den er fin nu; men vil helt sikkert have godt af at blive gemt et par år eller gerne flere. Det er stadig en ung øl, hvilket giver sig til udtryk ved, at den ved første oplevelse godt kan virke lidt skarp i smagen med en lidt syrlig vinøsitet. Jeg synes, at det hjælper rigtig meget på smagen, at hælde den op i et glas ved køleskabstemperatur, og så give den lov til at stå en god halvtimes tid. Når den kommer op i temperatur og når den får lov til at stå og “ånde” lidt, så oplever jeg, at den åbner op, og den bliver mere rund og imødekommende i smagen. Men det er en øl med godt gemmepotentiale; så gem gerne en flaske eller to; for det vil være en glimrende øl at sætte på bordet i julen 2022 eller 2023.

Svendborgsund Bryghus - Dark Port

“Bedst før” er lidt forsigtigt sat til 2022. Dark Port vil dog sagtens kunne gemmes noget længere.

Min Karakter: 7

(Karakteren som øllen er i januar 2021. Jeg forventer karakteren vil få et godt nøk opad når øllen har fået lov at modne et eller to år)

Om Dark Port:

  • Stout
  • 9,8 %
  • Flaske: 50 cl.
  • Købt: Butik Knag

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.