Thyras Bryg – Old Ale

Vintertid er det rette tidspunkt til de gode mørke øl. Jeg har dog de sidste mange år ofte brugt januar, som “White January”, det vil sige med fokus på kost og færre øl (primært alkoholfrie) efter en kalorietung julemåned. I år er det dog noget anderledes; for med stort set ingen julearrangementer og noget færre øl end normalt; så har jeg ikke samme behov for at tage en alkoholfri måned i år.

En af de øl som jeg med stor fornøjelse har kastet mig over denne januar er Old Ale fra Thyras Bryg. Old ale er en øltype man ikke ser så tit. Det er en typisk engelsk øltype med fokus på malten, som får lov at fylde godt i smagen. godt egnet til mørke vinteraftener.

Old Ale

Old Ale

Allerede i glasset afslører Old Ale sig som en tung vinterøl. Den er ganske mørk i glasset – en dyb mørkebrun øl, som næsten grænser til sort. Lidt svage rødlig nuance afslører dog, at det er en meget, meget mørkebrun øl. Oven på øllen ligget er tykt og luftigt beige skumhoved med en god holdbarhed.

Old Ale har en dejlig dyb næse med fokus på malt og treacle. Den er en god dyb maltnæse med figensirup, mørk karamel og mørk tørret frugt. En virkelig dejlig sort og sødlig næse. Den har samtidig et let vinøst præg, som får mig til at tænke på tawny port. Duften er ikke voldsom og overvældende  kraftig; men den er derimod dyb stille og – fristes man til at sige – eftertænksom næse, Den skal bare nydes stille og rolig.

Smagen ligger godt op af næsen med en god tung dybde. Den er knap så sødlig som næsen; men den har dog en god sødlig maltdybde med tørrede frugter og karamel. Når jeg smager på øllen slår det mig, at den er langt mere kompleks i smagen, for her kommer også lidt bitter lakrids, blid tobak og en mere indtrænge smag af treacle. Den let sødlige øl balanceres så fint af en god humlebitterhed, som stille kommer rullende frem bagest på tungen og giver en glimrende afslutning.

Dejlig vinterøl

Old Ale er som skabt til en januar nat. Den er stille, rolig, mørk og  dyb. Den vælter dig ikke bagover og den smadre ikke dine smagsløg ved første tår; men den kommer stille og roligt krybende og giver dig varmen.

Old Ale er tilpas afdæmpet til, at jeg vil sætte den på bordet til til tung vinter mad. Jeg har gemt et par flasker til næste jul, som jeg har planlagt at prøve sammen med engelsk christmass pudding. Men Old Ale har samtidig en tilpas god dyb og kompleks smag til, at jeg sagtens kan side og nyde den i sig selv. Det er virkelig en øl til de stille mørke vinteraftener.

Min Karakter: 7,25

Om Old Ale:

  • Old Ale
  • 7,1%
  • Flaske: 33 cl.
  • Købt: Meny Køge

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.