Bryghuset Braunstein – 58º North Highland Park Beer

Bryghuset Braunstein - 58º North Highland Park Beer

Bryghuset Braunstein indgik sidste år et interessant samarbejde med det skotske whiskydestilleri Highland Park. Bryghuset fra Køge havn lancerede i oktober serien 58º North, som er tilsat whisky fra destilleriet. Navnet hentyder til den breddegrad hvor Highland Park ligger.

Serien 58°North består pt. af tre øl:

  • Hoy – IPA på 6% tilsat 12 års Highland Park whisky
  • Hobbister – Brown ale på 6% tilsat 16 års Highland Park whisky
  • Yesnaby – Kaffestout på 9% tilsat 18 års Highland Park Whisky

 

58º North – Hoy

Bryghuset Braunstein - 58º North Highland Park Beer - HoyHoy er en let gylden øl med et kraftigt hvidt skumhoved.

Næsen er præget af let citrus og lys karamel, som krydres med lidt noter af ristet toast. Den har en dejlig sprød og frisk næse – en rigtig sommerøl. Jeg fornemmer ikke umiddelbart whiskyen. Den springer ikke op i hovet på mig; men den ligger som en ganske svag og let krydret undertone. Jeg skal da godt vide den er der, og jeg skal anstrenge sig for at finde den.

Smagen er frisk med en god citrus smag fra humlen og en fin, sprød maltbund. Det er en ganske vellykket frisk smagsprofil med et godt humlebid. Hoy har en let krydret note i eftersmagen, som afslører at øllen er tilsat lidt whisky.

Hoy minder mig på sin vis mere om en amerikansk pale ale end en IPA, da den ikke virker specielt bitter. Hoy har en fin citrussmag fra humlen og et dejligt fint humlebid, selvom jeg vil tro at de mere hardcore humlehoveder nok bliver skuffede her. Den er ikke super kompleks; men let og ligetil at nyde. Det kunne være en fin forårs- eller sommerøl; og jeg sidder her lidt med oplevelsen af, at det var lidt synd for øllen at jeg drak den en januar aften. Hoy er absolut en af de øl fra Braunstein, som jeg godt kunne finde på at købe igen.

Min karakter: 6,75

 

58º North – Hobbister

Bryghuset Braunstein - 58º North Highland Park Beer - HobbisterHobbister er en klassisk engelsk brown ale. Det er en let brunlig øl med et fint råhvidt skumhoved.

Både duft og smag er præget af malten. Her er både mørkt brød, nødder og mørk karamel. Den gode maltsødme balanceres af en fin bitterhed fra humlen. Smagen er måske lidt mere kompleks end næsen, og den har en fin krydret nuance med en ganske svag antydning af whiskyen, som giver en svag sødlig honningnote. Specielt i eftersmagen kommer whiskyen godt frem.

Hobbister er en forholdsvis simpel og straight forward brown ale. Den er som sådan velbrygget og ganske fin; men samtidig lidt ordinær uden rigtig at imponere. Det vil være en god øl at sætte på frokost bordet; men ikke en øl jeg har det store behov for at prøve igen.

Min karakter: 6,25

58º North – Yesnabe

Bryghuset Braunstein - 58º North Highland Park Beer - YesnabeYesnabe er en kulsort øl med et nydeligt, cremet, beige skumhoved.

Yesnabe har virkelig en dejlig næse. Den afslører en ganske god grundøl af en stout. Duften er dejlig mørk med masser af ristede noter, tørret frugt, blid tobak og mild lakrids. Næsen er ikke overvældene; men den er holdt fint nede; så den giver plads til en indtrængende duft af kaffe, som virkelig får god plads til at folde sig ud. Det er en ganske god, fed og lækker duft af mørk, friskristet kaffe. Jeg fornemmer et lidt anderledes krydret element nedenunder, som kæmper med at trænge igennem kaffen. Jeg tænker, det måske er whiskyen, der her bidrager med lidt ekstra kompleksitet i næsen.

Yesnabe er en dejlig krydret og smagfuld stout uden så mange dikkedarer. Smagen er præget af lidt mørk tørret frugt, honning og lidt karamel, som til at starte med giver en anelse sødme; men så rammer en virkelig god bitterhed. Her er bitter lakrids, bitter mørk chokolade og en god humle bitterhed. Det hele krydres med en bittersmag af mørkristet espresso. Jeg virkelig overrasket over den hårde; men dog ganske gode bitterhed. Det hele ender i en lang bitter eftersmag med lidt honningnoter og en anelse træ, som jeg tænker stammer fra whiskyen.

Yesnabe er da virkelig gået hen og blevet min favoritøl af de tre 58º North øl. Den har en markant bitterhed, og den viser tænder i en grad som jeg sjældent ser i øl fra Braunstein. Yesnabe er en øl, der udfordrer på den positive måde; men som samtidig belønner dig med en ganske god smagsoplevelse. Hvis du kan lide mørke øl, så er det absolut en øl, som det kan anbefales at prøve!

Min karakter: 7,25

 

58º North og Highland Park whisky

Jeg kan egentlig godt lide den stil som Braunstein bruger i 58º North, hvor man har brugt whiskyerne, som et relativt diskret krydderi i de tre øl. Andre bryggerier ville måske være fristet af at pøse en whisky i, så den ender med at overtage øllen, for at være sikker på at den kan smages. Her bruger Braunstein snarere whiskyen som et diskret krydderi. De tre tilsatte whiskyer er på ingen måde dominerende i smagen; men bidrager blot et lille ekstra delikat smagselement  i øllene.

Om 58º North Highland Park Beer:

  • Flaske: 33 cl.
  • Købt: Meny Køge

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.