Det Lille Bryggeri – Barrel Aged Julebryg Rom Edition

Sidste år op imod jul lancerede Det Lille Bryggeri en lille serie af fadlagrede øl. Barrel Aged Julebryg Rom Edition er – som navnet antyder – en juleøl der har været lagret på romfade. I dette tilfælde er det et fad fra den danske distributør 1423, som bl.a står bag Ron Esclavo. De enkelte øl i serien kommer i relativt få flasker. Eksempelvis er der kun tappet 300 flasker af Barrel Aged Julebryg Rom Edition.

Der er virkelig kræset om indpakningen på øllen, som kommer i en nydelige lille trææske, hvilket er med til at give øllen et lidt eksklusivt udseende. På selve etiketten er angivet 706/684. Tallene angiver hvor mange dage der er gået fra brygning til tapning (706), og hvor mange dage øllen har lagt på fad (684). Så dermed en øl der har lagt knapt to år på romfad.

Barrel Aged Julebryg Rom Edition

Julebryg Rom EditionBarrel Aged Julebryg Rom Editioner fremtræder ved første blik nærmest kulsort i glasset; men holder jeg glasset op imod lyset ses lidt rødlige-brune nuancer. Ovenpå øllen ligger et let skumhoved,  som dog er overraskende kraftig på trods af, at det er en fadlagret øl.

Mit første indtryk af næsen er en tung duft af vådt træ samt en lidt støvet fornemmelse. Der er lette noter af lidt læder og tobak; men langsomt kommer flere noter frem og jeg begynder at lægge mærke til duften af svesker, blommer, tørrede frugter, et hint af vanilje og karamelliseret sukker. Jeg fornemmer lidt rom i næsen, som giver et lidt sprittet indtryk. Det virker lidt skævt, og det er ikke helt godt. Alt i alt en ikke decideret dårlig næse; men jeg er altså heller ikke kæmpe fan.

Det er derfor med lidt tøven, at jeg forsigtigt tager den første tår – og bliver blæst bagover! Jeg var måske ikke imponeret over næsen; men smagen rammer mig 100%. Først og fremmest så er det en klassisk øl fra Det Lille Bryggeri. Det vil sige en god, solid og velkomponeret grundøl med fokus på malten med en god karamel sødme, tørrede frugter og mørkt surdejsbrød.

Julebryg Rom Edition

Der er kræset om indpakningen på Julebryg Rom Edition, der ligesom de øvrige fadlagerede øl i serien kommer i en lille trææske.

Den solide grundøl giver forudsætningen for at fadlagringen kan bygge ovenpå med smagsnuancer fra romfadet.  Her er vanilje, rosiner og moden banan. Der er en lille undernote af lidt skarpt – næsten citrus syrligt – alkohol, som kommer fra rommen (det minder mig i den grad om 1423’s Ron Esclavo Sherrycask Edition, men knapt så sødlig). Der er nok nogen, der vil synes det forstyrrer smagen; men jeg synes det virker her, og det giver lidt frisk modspil, hvilket klæder den ellers tunge øl. Hele fornøjelsen rundes af med en god solid smag fra fadlagringen, som bidrager med dejlige tunge noter af læder og hestestald (hvilket for en god ordens skyld er særdeles positivt ment).

I eftersmagen kommer smagen af rommen meget tydeligt frem med noter af vanilje, rørsukker og rosiner, som krydres med en let citrus note. En ganske behagelig og meget lang eftersmag.

Rom og øl i skøn forening

Julebryg Rom EditionJeg elsker god øl og jeg elsker god rom. Barrel Aged Julebryg Rom Edition forener begge del ganske godt. Grundøllen er som sagt en klassisk, solid øl fra Det Lille Bryggeri, som krydres fint med smagen af rom og fad. Jeg er faktisk lidt overrasket over hvor meget smag fra rommen, som øllen har fået trukket ud af fadet. Det er god tung øl; men selvom Barrel Aged Julebryg Rom Edition egentlig er en juleøl, så er der ikke mere jul over den end at man ville kunne drikke den uden for sæsonen.

Når det så er sagt så er jeg ikke sikker på at det er en øl for alle; men har man smag for de fadlagrede øl og gerne vil udfordre sine smagsløg lidt, så er det her en øl der er værd at prøve at få fat på. Det er en øl som godt kan drikkes nu; men den vil absolut ikke tage skade af at få lov at ligge et par år endnu – tvært imod!

Min Karakter: 7,5

Om Barrel Aged Julebryg Rom Edition:

  • Juleøl
  • 7,4 %
  • Flaske: 50 cl.
  • Købt: Det Lille Bryggeri

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.