Viborg Bryghus – Marie Grubbes Kirsebær Porter

En gang imellem falder jeg over en øl, som på papiret lyder så interessant – eller måske snarere så anderledes – at jeg simpelthen er nød til at prøve den. I dette tilfælde har det været Marie Grubbes Kirsebær Porter, som i den grad har vagt min interesse. Her er tale om en porter på 7,2%, som er tilsat sherry og kirsebær. Jeg kan ikke huske at jeg før er stødt på en øl tilsat både sherry og kirsebær; men kombinationen sort øl og kirsebær plejer ofte at fungere godt sammen.

Marie Grubbes Kirsebær Porter

Marie Grubbes Kirsebær PorterMarie Grubbes Kirsebær Porter er en mørk – nærmest uigennemskuelig sort – øl, som krones af  et nydeligt beige skumhoved med en ganske god holdbarhed.

Førstehåndsindtrykket af Marie Grubbes Kirsebær Porter er en stille og afdæmpet næse. Forvent ikke en duft eksplosion eller en voldsom intens duft. Men hvad den mangler i voldsomhed leverer den til gengæld i behagelighed. Næsen er præget af en blød, mild duft at letristet kaffe. Dertil kommer en god frugtig duftaf modne røde frugter, tørret frugt – og specielt en god duft af rosiner – samt en god note af letbitter 60% chokolade. Det hele rundes af med en let vinøs note fra sherryen, før det hele ender med en mild syrlig duft af kirsebær.

Næsen var måske lidt afdæmpet; men der er dog lidt mere smæk på smagen i Marie Grubbes Kirsebær Porter. Det er nærmest som en rutchebanetur mellem søde, sur og bitre smagsnuancer. Turen starter med en ganske god sødmefuld smag af modne bær, rosin og en mælkechokolade sødme. Den glider herefter stille og roligt over i en en god vinøs syrlighed, som suppleres godt af en let syrlighed fra kirsebærrene. Syrligheden giver en god kontrast til de mere sødmefulde elementer sammen med en god krydret note fra sherryen, som også giver lidt mere dybde i smagen. Sherryen virker ganske godt integreret; den stikker ikke ud; men dem giver blot et fint ekstra smagselement. Langsomt kommer en god bitterhed frem og stjæler screnen fra syrligheden og afrunder hele smagsoplevelsen.

Det hele ender i en let syrlig eftersmag, som er præget af en fin smag af syrlige kirsebær og lidt bitter chokolade, som bliver siddende ganske længe.

Dejlig balanceret øl

Selvom jeg normalt foretrækker mørke øl med lidt mere “voldsom” smag og mere smæk på; så synes jeg at Marie Grubbes Kirsebær Porter faktisk er en ganske god øl. Der er en del smagselementer (sherry, malt, kirsebær) som Viborg Bryghus får skabt en god balance imellem. Den kammer ikke over og den bliver på intet tidspunkt “skæv” i smager. Det er derimod en stille øl med en fin smag og en fornøjelse af drikke.

På sin vis gad jeg godt prøve hvad der ville ske, hvis Viborg Bryghus lavede en version hvor øllen fik et godt nøk op i procenter og smag; men på den anden side så fungerer den jo også ganske godt, som den er nu.

Om Marie Grubbes Kirsebær Porter:

  • Porter
  • 7,2  %
  • Flaske: 50 cl.
  • Købt: Best of Beers

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.