Min karakter skala

Min karakter skala går fra 1-9:

For mit eget overbliks skyld vurderer jeg øllene ud fra en skala fra 1-9.

Når jeg giver karakter  til øllene ser jeg på dem over flere dimensioner, som f.eks. udseende og smag. Hver dimension bidrager til den samlede karakter. Jeg har lavet en vægtning af de enkelte dimensioner, så f.eks. smag kommer til at tælle mere end udseende i den samlede karakter.

Min vægtning ser ud som følger:

  • Udseende øl: 2%
  • Udseende skum: 3%
  • Næse: 20%
  • Smag: 30%
  • Mundfølelse: 10%
  • Eftersmag: 15%
  • Overordnet vurdering: 20%

 

På hver af disse 7 punkter scorer jeg øllene på en karakterskala fra 1-9. Udfra vægtningen af hvert punkt giver det en samlet karakter på en skala fra 1-9.

For at give et indtryk af skalaen så kan man gå udfra disse eksempler:

1 – 2,75: En virkelig dårlig øl eller en øl med decideret fejl.

3 – 3,75: Det er her omkring en typisk industripilsner (f.eks. tuborg, hof, osv.) vil ligge. Det er øl der teknisk ser er i orden; men ikke nogen større oplevelse.

4 – 5,75: Det her er niveauet lige over industriøl. Det er øl, som har lidt smag men typisk mangler karakter nok til at jeg gider at drikke dem som nyde øl. Det er øl, som jeg typisk kun vil drikke sammen med mad. Som en tommelfingerregel er det øl, som jeg ikke nødvendigvis har noget større behov for at prøve igen.

6 – 7,75: Her er tale om øl, som udover at være godt håndværk og godt brygget også stikker positivt ud rent smagsmæssigt. Det er øl som kan gå til mad; men som også har karakter og smag nok til at kunne drikkes for sig selv. Det er typisk øl som jeg har lyst til at prøve igen.

8 – 9: Her er tale om helt fantastiske øl, som giver en stor smagsoplevelse. Jeg har en tommelfingerregel der siger at for en øl skal lande heroppe skal den være så god, at jeg er parat til at tilbage til forretningen og købe en mere med det samme.

 

Disclaimer omkring min karakter

Til sidst vil jeg komme med en kort disclaimer: Enhver rating af øl vil altid være en meget subjektiv vurdering. Vi har alle forskellige smage og præferencer, som  påvirker hvordan vi vurdere, hvad der smager godt og skidt.

Så for en god ordens skyld, så vil jeg nævne at jeg har en forkærlighed for de meget maltede, de meget søde og de meget mørke øl typer. Til gengæld er jeg ikke så god til de meget humle og bitre øltyper (selv om jeg er blevet bedre til de seneste par år); så jeg vil have en tendens til at rate disse noget lavere end andre måske ville gøre.