Min karakterskala

For mit eget overbliks skyld vurderer jeg øl på en karakterskala fra 1-9.

Når jeg giver karakter til øllene, ser jeg på dem over flere dimensioner, som f.eks. udseende og smag. Hver dimension bidrager til den samlede karakter. Jeg har lavet en vægtning af de enkelte dimensioner, så f.eks. smag kommer til at tælle mere end udseende i den samlede karakter.

Min vægtning ser ud som følger:

  • Udseende øl: 2%
  • Udseende skum: 3%
  • Næse: 20%
  • Smag: 30%
  • Mundfølelse: 10%
  • Eftersmag: 15%
  • Overordnet vurdering: 20%

På hver af disse 7 punkter scorer jeg øllene på en karakterskala fra 1-9, som ud fra vægtningen giver den samlede karakter.

Karakterer

1 – 2,75: Undgå!

En virkelig dårlig øl eller en øl med decideret fejl. Det her er rent sjusk og efter min mening ikke skulle havde være sendt på markedet. Gå langt uden om disse.

3 – 3,75: Industriøl

Det er her omkring en typisk industripilsner (f.eks. tuborg, hof, harboe, osv.) vil ligge. Det er øl der måske teknisk set er i orden; men som ikke giver nogen større oplevelse at drikke og vel primært er produceret for at kunne hældes ned i store mængder.

4 – 5,75: Nåh-øl

Nåh-øl (for at bruge en glimrende betegnelse frit lånt fra Ida Blogmann) er niveauet lige over industriøl. Øl der typisk efterlader mig med en nåh-oplevelse uden at gøre noget større indtryk. Det er øl, som har lidt smag; men typisk mangler karakter nok til at jeg gider at drikke dem som nyde øl. Som en tommelfingerregel er det øl, som jeg ikke har noget større behov for at prøve igen, eller som jeg typisk kun vil drikke sammen med mad. Typisk er det øl som supermarkederne definerer som ”special øl”.

6 – 6,75: Godt øl!

Her er tale om øl, som udover at være godt håndværk, godt balanceret i smagen og godt brygget også stikker positivt ud rent smagsmæssigt. Det er den type øl, som jeg typisk vil drikke sammen med mad; men som er så  interessant eller som har karakter og smag nok til at kunne drikkes for sig selv.  

7 – 7,75: Anbefalet øl!

Det er øl, som jeg vil anbefale at prøve. Her er tale om øl, som virkelig stikker positivt ud rent smagsmæssigt. Det er typisk øl, som nok kan drikkes til mad; men som jeg synes har smag og karakter nok til, at jeg vil foretrække at drikke dem som nydeøl eller hyggeøl. Det er øl som fortjener at blive oplevet i sig selv. Det er øl, som jeg har lyst til at prøve igen og igen.

8 – 8,75: Must try!

Her er tale om øl som du simpelthen er nødt til at prøve! Det er helt fantastiske og unikke øl, som giver en stor smagsoplevelse. Jeg har en tommelfingerregel der siger, at for en øl skal lande heroppe, skal den være så god, at jeg er parat til at tilbage til forretningen og købe flere flasker mere med det samme. Det her er man virkelig kan tale om craftbeer, artisan beer eller hvad man ellers kalder det. Det her er små kunstværker på flaske.

9: Den Perfekte øl!

Dette er nok mest en hypotetisk karakter, og jeg tvivler på den findes derude (men jeg håber jeg tager fejl!)

 

Disclaimer omkring min karakterskala

Til sidst vil jeg komme med en kort disclaimer omkring min karakterskala: Enhver rating af øl vil altid være en meget subjektiv vurdering. Vi har alle forskellige smage og præferencer, som påvirker hvordan vi vurdere, hvad der smager godt og skidt.

Så for en god ordens skyld, så vil jeg nævne:

  • Jeg har altid haft en forkærlighed for de meget maltede, de meget søde og de meget mørke øltyper.
  • Jeg har først de seneste år lært at værdsætte de meget humlede og bitre øltyper. Så nogen af mine ældre bedømmelser af IPA er måske lidt hårde sammenlignet med hvordan jeg ville bedømme dem i dag.